Kaas: Er der en læge i nærheden?

Kaas: Er der en læge i nærheden?
LEDER | 11. SEP 2023 • 05:30
Tommy Kaas
Digital chef
LEDER
11. SEP 2023 • 05:30

Den ellers lukningstruede praksisklinik fortsætter i fire år. Det er ikke for tidligt allerede nu at forberede sig på, at der om fire år skal stå et nyt lægehus klar i Rønne.

Det er svært at få læger til Bornholm. Flere gange er såkaldte lægekapaciteter blevet slået op med muligheden for, at en læge kan etablere sig på Bornholm, men gang på gang har man måttet erkende, at der ikke har været ansøgere.

På den baggrund er det rettidig omhu af Region Hovedstaden at benytte sig af en lovændring, som hen over sommeren har gjort det muligt at forlænge den praksisklinik, som siden 2016 har været på hospitalet.

Beslutningen vækker kritik fra de praktiserendes lægers lokale formand, Rikke Hjorth Westh, som hellere havde set, at patienterne var kommet ud til de andre læger på Bornholm. Men problemet er jo bare, at vi så havde risikeret igen at havne i en situation, hvor mange borgere i øens største by ville få læge uden for postnummeret og dermed ville have langt til egen læge.

Sådan er der lige nu – ifølge lægeformanden – op mod 500 rønneboer, der har det, fordi de har læge hos hende i Allinge Lægehus, og den situation er altså uholdbar. Og slet ikke noget, som vi på den lange bane er interesserede i.

Men selvfølgelig kan vi heller ikke være tjent med, at de lokale læger er frustrerede over dialogen med Region Hovedstaden, sådan som Rikke Hjorth Westh beretter om. Hun savner et bedre samarbejde, og når praksisklinikken nu får en forlængelse på fire år, er der med andre ord fire år til at finde en varig løsning – i fællesskab.

Fra regionen lyder det, at man vil ud i god tid og søge efter de rette folk til patienterne, når den forlængede periode udløber, og det må altså være vejen frem at udnytte den lange periode optimalt, og det bør ske i et bedre og tættere samarbejde med de praktiserende læger herover.

Praksisklinikken får fire år mere, og mange af dem, der benytter den, melder om god behandling, så det er der ikke umiddelbar stor utilfredshed med blandt patienterne.

Om fire år står Bornholm forhåbentlig et bedre sted end i dag, og til den tid står der måske masser af læger på spring for at tage turen over Østersøen for at etablere sig.HVOR DRØMMER VI OS HEN? OM KULTUREN

Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm og kulturen. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere bidrager med deres bud. Send gerne dine tanker til debat@tidende.dk.