Kaas: Danish Crown bør åbne for små producenter

Kaas: Danish Crown bør åbne for små producenter
LEDER | 7. OKT 2024 • 05:30
Tommy Kaas
Redaktør
LEDER
7. OKT 2024 • 05:30

I sidste uge meldte Den Bornholmske Gårdbutik ud, at den lukker. Det er et hårdt slag for fortællingen om den bornholmske mad. Hvem der bare havde et stort slagteri, som kunne hjælpe…

Lukningen af Den Bornholmske Gårdbutik på Lille Bjerregård i Vestermarie er et kedeligt kapitel i historien om det bornholmske madeventyr.

I sidste uge kunne gårdbutikkens ejer Jan Seerup fortælle, at lukningen, der finder sted til nytår, blandt andet bunder i, at det er blevet sværere og dyrere, når man som mindre producent skal have slagtet sine dyr, og det er en udvikling, der går stik modsat af, hvad den burde.

Det skulle jo blive lettere. Vi burde fremelske de små producenter – give dem de bedste vilkår og hylde det gode, lokale kød og den gode fortælling.

Det lykkedes aldrig at få slagtehuset på Hallegård op på den store klinge, og dét, at vi er nødt til at sende gode bornholmske dyr over vandet for at blive slagtet, har gjort det for bøvlet for de ellers så gode intentioner ude på landet.

Kan vi nå at redde stumperne? Forhåbentlig, og en løsning kunne jo være, at slagterigiganten Danish Crown valgte at støtte op om de små landbrug i stedet for det ensidige fokus på de enorme svinebesætninger.

8.500 svin bliver sendt gennem slagteriet på Haslevej i Rønne hver uge. Det burde altså ikke være svært at oprette en linje, hvor de små bornholmske producenter kunne få slagtet deres dyr.

Men det kræver en velvilje fra Danish Crown, som skal have lyst til at samarbejde med på de mindre forretningsdrivende og hobbylandbrug ude i den bornholmske landidyl – derude hvor fokus er på kvalitet frem for kvantitet.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT