Kaas: Bornholm tilhører Bornholm

Kaas: Bornholm tilhører Bornholm
LEDER | 14. FEB 2024 • 05:30
Tommy Kaas
Digital chef
LEDER
14. FEB 2024 • 05:30

Det er desværre slut med at bage lækre produkter i Nyker, og derfor bør det også være slut for den jyske virksomhed at benytte navnet Nykers.

Der er blevet sat et sørgeligt punktum i Nyker. Det gamle Nyker Brød med en stolt historie tilbage til begyndelsen af 1900-tallet er en saga blot. De nye ejere af det, der til sidst hed Nykers, har flyttet produktionen til Jylland, og et fantastisk erhvervseventyr – dog med en lidt broget tilværelse de senere år – er overstået.

Sørgeligt, ja, men fra et forretningsmæssigt synspunkt kan man selvfølgelig godt følge en virksomhed, der ønsker at samle sin produktion. At det sker på bekostning af aktivitet i en lille bornholmsk by og ikke mindst flere bornholmske arbejdspladser, er enormt trist.

Hvad der skal ske med brandet Nykers, er man ikke helt klar til at sige noget om, fortalte virksomheden til Tidende i går. Vi vil gerne hjælpe: Når produktionen er flyttet fra Nyker – fra Bornholm – så skal man ikke længere brande sig (det hedder det altså) med noget, der klinger bornholmsk.

Man kunne sige det samme til Amanda Seafood, der for nogle år siden overtog aktiviteterne fra konservesfabrikken i Nexø og flyttede produktionen til Nordjylland. Selv om man i dag intet har at gøre med Bornholm, fortsætter virksomheden nemlig med at sælge produkter, hvor navnet "Bornholms" i store typer er med til at sælge varen. Bornholms Torskerogn, Bornholms Fiskeboller og Bornholms Hummersuppe, som er "cremet og smagfuld", langes over disken, men der er ikke så meget som et gram bornholmsk over de produkter, og derfor er det en uskik.

Bornholm tilhører Bornholm, og det er et kvalitetsstempel, som vi skal passe meget bedre på, end vi gør i dag.

Så nej, Nykers kan ikke længere hedde Nykers. Den bornholmske hummersuppe, som indeholder flødepulver, hummerkød, risstivelse og hvidvin, og hvor det er meget svært at få øje på en eneste bornholmsk ingrediens, bør selvfølgelig heller ikke associeres med Bornholm.

Det andet er for nemt. Det er at pryde sig med lånte, meget flotte fjer.