Hvem er den nye Jensen?

Hvem er den nye Jensen?
LEDER | 13. MAR 2023 • 05:30
Tommy Kaas
Digital chef
LEDER
13. MAR 2023 • 05:30

Det kunne være dejligt med en ny milliardforretning, som rent faktisk lagde sin base og produktion på Bornholm. Desværre hænger erhvervsfolk i Jensen-ligaen ikke på træerne.

Jensen. Ud over at være et af landets hyppigst forekommende efternavne også et navn, som i den grad vinder genklang på Bornholm. Siger man Jensen, ved alle, hvad vi taler om; Ejnar Jensens store maskinfabrik i Rønne, som i dag er en milliardforretning med udsyn til hele verden.

I sidste uge fortalte Jensen om øget omsætning og driftsresultat, ligesom der var nyt om et partnerskab i Japan, hvor Jensen bliver storaktionær i virksomheden Miura. Og når vi taler om Jensen i den her forbindelse, er det det store selskab Jensen-Group, som rækker langt ud over aktiviteterne i Rønne, vi har fat i.

Jensen er en kæmpe bornholmsk succeshistorie, som for alvor tog fart, da Ejnar Jensens søn, Jørn Munch Jensen, gjorde sin entré i familievirksomheden i 50'erne. En anden Rønne-virksomhed, Victor Vask eller Bornholms Dampvaskeri, som det hed dengang, skulle bruge en foldemaskine, og den besluttede Jørn Munch Jensen sammen med sin far sig for at producere.

Jørn Munch Jensen lagde fundamentet til den internationale succesforretning, vi kender i dag. Den beskæftiger hundredvis af bornholmere – sæsonbetinget jovist, men for det meste i et antal, som de fleste andre virksomhedsejere vil kigge misundeligt efter – og som vi alle kan være stolte af.

Vi har som samfund brug for de her erhvervsmastodonter, og mens der heldigvis ikke er noget, der tyder på, at Jensen på nogen måde er på vej til at gå af mode, så er vi på udkig efter "den næste Jensen".

Hvem er det, og hvilken branche skal vi kigge efter?

Det kommende vindeventyr er måske en anledning til, at de medfølgende erhverv kan føde store lokale succeser, men sideløbende skal vi fortsætte med at understøtte og uddanne dem, der barsler med fremtidens gode ideer.

Der er det vigtigt, at vi fremstår som et sted, hvor virksomheder trives, hvor netværket er stort og mulighederne ligeså, og hvor det er okay at stikke lidt ud og drømme stort.

Espersen gjorde det og skabte en supersællert, som dog i bornholmsk målestok i dag ikke er, hvad den tidligere var. Studsgaard er også fantastisk men beskæftiger ligeledes i stigende grad sine ansatte andre steder.

Så hvor er den næste bornholmske virksomhed, som laver basen hér og sørger for smør på brødet til bornholmske familier?

Efternavnet på vedkommende er underordnet, selvfølgelig velvidende at Jensen bliver svær at komme efter.