Hvad er 'borgerlighed'?

Hvad er 'borgerlighed'?
KOMMENTAR | ABONNENT | 11. OKT 2024 • 05:30
Af:
Niklas StenbyeNiklas Stenbye
KOMMENTAR | ABONNENT
11. OKT 2024 • 05:30

Niklas Stenbye giver et bud på grundværdierne i det at være borgerlig.


Jeg er helt på linje med min formand - Troels Lund Poulsen - når han siger, at målet er en borgerlig regering efter næste valg.

Men jeg er også enig, når han pointerer, at det har lange udsigter. Den blå familie og den blå opposition formår ikke at skabe en samlet fortælling om hvad det borgerlige projekt indebærer. Så jeg har tilladt mig at hjælpe lidt.

Frihed til at tage ansvar

Vi borgerlige tror på, at mennesker trives bedst, når de har frihed til at forme deres eget liv.


Men frihed er ikke uden forpligtelser. Frihed betyder også ansvar for ens egne valg – både når det går godt, og når det går skidt. Når vi siger "frihed til at tage ansvar", så betyder det, at vi forventer, at folk har muligheden for at bestemme over deres eget liv, men så også står ved konsekvenserne af deres handlinger.

Borgerlighed handler om at se frihed som en drivkraft for personlig udvikling og innovation, men det er også en erkendelse af, at frihed er forbundet med en pligt til at værne om fællesskabet. Det er netop denne fælles forståelse af frihed og ansvar, der binder os sammen.

Det er ikke kun friheden til at gøre, hvad man vil, men friheden til at tage ansvar for dem omkring os og for det samfund, som vi alle er en del af.

Og ja, med frihed følger også fejl. Mennesker er fejlbarlige. Men som mange måske glemmer, så bygger det borgerlige fællesskab på det kristne budskab om fejlbarlighed, men dertil også på tilgivelsen og næstekærligheden. Det er grundlaget for vores fælles menneskesyn i den borgerlige lejr.

Familien – samfundets fundament


Familien er selve hjertet i et borgerligt samfund.

Det er her, at vi lærer om omsorg, ansvar og solidaritet. Familien er ikke bare en samling af mennesker under samme tag – det er stedet, hvor vi danner de værdier og normer, der former både individer og fællesskabet.

Når vi støtter familien, så støtter vi samtidig et stærkere samfund. I modsætning til at overlade ansvaret for opdragelse og værdiformidling til staten, så tror vi borgerlige på, at det først og fremmest er forældrene og familien, der skal give børn de nødvendige redskaber til at klare sig godt i livet. Det betyder, at vi skal sikre familierne frihed til at vælge deres egne veje og muligheder – lige fra skoler til opdragelse.

Nej, det handler ikke om at der bare skal være frit lejde for at slå sine børn, men en grundlæggende skepsis, når politikerne forsøger at trænge ind i børneværelset. For når vi lader familierne tage ansvar for hinanden, så skaber vi generationer af selvstændige, empatiske og ansvarlige borgere.

Borgeren i centrum


At sætte borgeren i centrum betyder for os borgerlige, at samfundet skal formes ud fra det enkelte menneskes behov, ikke omvendt. Staten skal være til for borgeren – ikke omvendt.

Derfor tror vi på, at beslutninger bedst træffes tæt på dem, de påvirker. Det handler om at sikre, at vi ikke alle presses ind i samme kasse, men får mulighed for at vælge den vej, der passer til os. Vi vil have et samfund, hvor borgerne har reel indflydelse på deres eget liv, og hvor staten ikke er en fjern og upersonlig instans, der bestemmer alt fra børnepasning til sundhedspleje.

Når borgeren er i centrum, er det fordi, vi mener, at friheden og ansvaret skal ligge hos den enkelte. Det er derfor, at vi borgerlige kæmper for en mindre og mere effektiv offentlig sektor, hvor det er borgerens behov, der prioriteres, og hvor man kan finde løsninger, der tager højde for individuelle forskelle og ønsker.

Vi er ikke bange for private tilbud, som venstrefløjen desværre bekæmper med al magt. Nej, fordi vi ved og vi tror på, at sand næstekærlighed og ægte omsorg ikke kommer igennem staten, men igennem menneskelige relationer og gensidigt ansvar.

Dannelse – Mere end uddannelse


Dannelse handler ikke kun om det, som man lærer i klasselokalet. Dannelse er den bredere forståelse af, hvordan man som menneske agerer ansvarligt og etisk i verden.

For os borgerlige er dannelse nøglen til frihed, fordi det er gennem viden og forståelse, at vi bliver i stand til at træffe kvalificerede beslutninger og forstå konsekvenserne af vores valg.

Tænk over ordet: Borgerlighed. Borgerlighed betyder grundlæggende dét at være borger. Ordet borger er i relation til sine omgivelser. Individ er noget andet. Men borger, det er noget man dannes til at blive.

Dannelse gør os ikke blot til dygtigere arbejdskraft, men til bedre medborgere, der har et stærkt indre kompas og forstår værdien af det samfund, de er en del af. Dannelse er at kunne sætte sig i andres sted, forstå vores historie og kultur og at kunne forholde sig kritisk til det samfund, som vi møder.

Vi borgerlige ønsker et samfund, hvor dannelse prioriteres højere end snævre kompetencer, og hvor skoler og uddannelsesinstitutioner ikke blot pumper information ind i hovederne på unge mennesker, men også opbygger karakter og kritisk sans. Det er denne dannelse, der skaber frie og selvstændige borgere, som kan tage ansvar for sig selv og deres omgivelser.


Ansvarlig økonomi

Ansvarlig økonomi er kernen i ethvert borgerligt projekt, fordi vi tror på, at økonomisk ansvarlighed giver frihed.

Når vi styrer økonomien fornuftigt, så sikrer vi, at vi kan skabe de bedste rammer for både nuværende og kommende generationer. At drive en ansvarlig økonomisk politik handler ikke kun om at have orden i finanserne, men om at sikre, at vi ikke skubber problemerne foran os og overlader regningen til dem, der kommer efter os.

For os borgerlige betyder ansvarlig økonomi, at vi prioriterer de rigtige ting og sikrer, at de offentlige midler bruges effektivt. Vi tror ikke på at låne os til velfærd, men på at skabe vækst og velstand gennem kloge investeringer og en sund balance mellem statens udgifter og indtægter.

Det betyder, at vi har råd til at investere i vores børn, ældre og sundhedsvæsen, uden at det går ud over de næste generationer.


Økonomisk ansvarlighed skaber et stærkt fundament, som giver frihed til at udvikle samfundet i den retning, vi ønsker – uden at vi skal bekymre os om, hvem der skal betale regningen i morgen.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT