Hurra med genlyd

Hurra med genlyd
LEDER | 6. SEP 2023 • 05:30
Tommy Kaas
Digital chef
LEDER
6. SEP 2023 • 05:30

Christian Froberg Dahl og hans nu afdøde hustru Joan har været en gave for Ekkodalshuset.

– Det her er et traktørsted, og det skal det blive ved med at være. Men der vil blive skruet op for aktiviteterne i cafeen, og der vil typisk være en klangbund af god gedigen mad, men der vil også være mad, der overrasker.

Med de ord – og altså et løfte om overraskelser – tog Joan og Christian Froberg Dahl i 2013 fat på livet som forpagtere af det historiske sted Ekkodalshuset i Almindingen. Spisestedets nye ejere var kommet til fra København og havde været på udkig efter det helt rigtige projekt, og det fandt de hér.

Med respekt for husets historie tog de fat og udviklede restauranten i stedets ånd, og slag i slag er det gået lige siden. Ekkodalshusets helt særlige plads på det bornholmske menukort er blevet styrket, og stedet fremstår i dag flot, levende og højt elsket.

Mandag aften blev der fejret 120 års fødselsdag, og Christian Froberg Dahl – nu desværre uden hustruen Joan, som tidligere i år tabte kampen mod kræften – kunne byde velkommen til gæster fra nær og fjern.

Og der er i den grad noget at fejre. Det vidner rækken af lovord om god musik og store tarteletter om. Mandag aften var der ganske vist pølser på menuen, men Froberg Dahl-parret har i høj grad formået at gøre Ekkodalshuset lands-, hvis ikke verdenskendt for de kæmpetarteletter, som er blevet langet ud af køkkenet de seneste år.

Kigger man på de sociale medier, står der sjældent et eneste ondt ord om Ekkodalshuset. På Tripadvisor, hvor kunder kan skrive nærmest hvad som helst efter besøg på alverdens restauranter, har Ekkodalens spisested 4,5 stjerner ud af fem mulige, og det er en bedrift i sig selv.

Det der med at opbygge et ry, hvor alle bare elsker én, det er bestemt ikke lige til – det kan mange erhvervsdrivende vist skrive under på. Men det er tæt på dét, som Christian Froberg Dahl nu bygger videre på, mens der bliver lagt nye niveauer på musikprogrammet og på de hjemmelavede, uhyre populære tarteletter.

Ekkodalshuset har historie helt tilbage til 1827, hvor det blev opført som fodermesterbolig til Vallensgård. I begyndelsen af 1900-tallet betød jernbanen en stor forøgelse af antallet af gæster, og der opstod et grundlag for salg.

Lige siden er der blevet fortalt gode historier fra det fine sted. Og de fortsætter. Eftertiden vil sågar vise, at Froberg Dahl, som lovede os en overraskelse og altså gav Bornholm kæmpetarteletten, vil stå for en del af højdepunkterne.

HVOR DRØMMER VI OS HEN? OM KULTUREN

Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm og kulturen. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere bidrager med deres bud. Send gerne dine tanker til debat@tidende.dk.