Gravgaard: I aften slår vi søm i Energiøens ligkiste

Gravgaard: I aften slår vi søm i Energiøens ligkiste
LEDER | 10. OKT 2024 • 05:30
LEDER
10. OKT 2024 • 05:30

Kommunalbestyrelsen gør desværre sit bedste for at slukke Bornholms væksteventyr i aften.


10. oktober tegner til at blive en mørk dag i Bornholms historie.

Torsdag aften er det forventningen, at et flertal af løsgængere, Dansk Folkeparti og Enhedslisten sammen sender et tydeligt signal til Christiansborg om, at Bornholm ikke tager varmt imod det gigantiske milliardprojekt Energiø Bornholm.

Konkret skal kommunalbestyrelsen beslutte, om de vil bruge de forholdsvis få administrative kræfter, der skal til, for at anvise et passende område til en mulig erhvervspark i forbindelse med Energiøen. Parken er en slags politisk lykkepose med hjælp til planlov, nabokompensation og særligt gunstige vilkår for virksomheder til især energiforbrug i forbindelse med Energiø Bornholm. Parken skal tiltrække nye virksomheder og skabe vækst. Det særlige flertal ønsker at stoppe projektet, og selvom de ikke kan stoppe statens energiø, så kan de sende et tydeligt signal om, at man ikke skal gennemføre projektet for at hjælpe Bornholm. Vi tager nemlig slet ikke imod hjælp på det område.

Det er en meget trist timing, da den rene forretning i Energiø Bornholm for længst er skredet, og muligheden for at gennemføre den rationelt kræver, at man også regner de samfundsværdimæssige gevinster med. Infrastruktur, forsyningssikkerhed og mulig udvikling af Bornholm. Det har senest de økonomiske vismænd slået fast i deres rapport tirsdag.


Energiøen er Bornholms eneste nuværende, store og mulige gevinst i vækst-tombolaen.

Siden fiskeriets kollaps har vi levet af udligning, industri og turisme.

Et milliardvæksteventyr og en tro på fremtiden vil kunne få vores vigtige erhvervsliv til at rejse sig og trække øen frem i endnu større grad. Bornholms erhvervsliv har selv gennem læserbreve og dialogmøde forsøgt at trække de to partier og tre løsgængere i fornuftens retning – men efter alt at dømme uden held.

Hvis Christiansborg skal lytte og hjælpe Bornholm, skal vi tale med en samlet stemme mod et samlet mål. Det mål kan forhandles mellem kommunalbestyrelsens parter med et kompromis i dølgsmål. Men at slå en ny zigzag-kurs med et knebent flertal sender desværre kun et signal om, at Bornholm ikke er til at arbejde med eller for.

Det taber vi alle sammen på. Derfor håber vi, at det spinkle flertal i kommunalbestyrelsen besinder sig og udskyder afstemningen med henblik på at skabe en fælles vej frem for Bornholms vækst. Zigzag-kursen bliver vores undergang.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT