Gravgaard: Her er Kong Frederiks udfordringer

Gravgaard: Her er Kong Frederiks udfordringer
LEDER | 1. JAN 2024 • 15:30
LEDER
1. JAN 2024 • 15:30

Dronningens abdicering er et stort tab for hele Danmark og for Bornholm. Det skal vores nye konge råde bod på.

Rigtig mange nytårsfester blev søndag aften påvirket af hendes majestæt Dronning Margrethe II af Danmarks overraskende meddelelse om at hun abdicerer. Dronningen har i den grad været en samlende følelse i Danmark. Hun har forenet rig og fattig, ung og gammel på tværs af vores mange udfordringer. Hun har formået at udfordre os og sætte ord på tidens tanker og anstændighed uden at overspille sin spinkle politiske rolle.

Med forbillede i det britiske kongehus havde de fleste af os forventet, at hun ville blive på tronen til det sidste. Men det er ikke tilfældet. Dronningen affyrede den største nytårsraket og meddelte, at hun abdicerer i januar.

Margrethe besøgte Bornholm det forgangne år med fanen i Allinge, reception for sine ansatte og en beboervisit for alle fra Christiansø på kongeskibet. Margrethe har været med til arkæologiske udgravninger ved Slusegård i 60erne og besøgt os mange gange med kongeskibet både med sine sønner, sin husbond og alene siden da. Med sine visitter har hun både kastet lys på Bornholm og knyttet os tættere til vores fælles nation.

Den nye konge, Frederik X, er, trods kongehusets første akademiske uddannelse, alligevel langt mere folkelig og jordnær. Hans image er sporty, militært og familiært. I hans ungdom var der flertal for, at lillebror Joachim skulle arve tronen frem for ham. Men han er vokset flot ind i rollen som folkeligt statsoverhoved, som tiden er gået, og er i dag ubetinget den rette tronfølger trods sin lidt utjekkede fremtoning og det omdiskuterede engagement i den korruptionsplagede olympiske komite.

På Bornholm har vi oplevet ham som bukkejæger og promotor for sit kongelige løb, ligesom han har åbnet Campus og GSH. Royal Run-løbet har dog aldrig fundet sted på øen med deltagelse af den kongelige familie, som det er tilfældet i resten af landet. Men Frederik kender os og vil forhåbentlig med sit nye embede også prioritere vores del af riget og kunne få gode stunder her både med riffel, bøsse og nysgerrighed på alle de gode ting, der sker på Bornholm.

Gabet mellem den unge og den gamle generation og fokus på kultur udover sport og popkultur bør være indsatsområder for vores kommende konge. Det har dronningen gjort eminent, og vi har et behov for at være sammen ikke kun om Bornholm, men som nation for at have tillid til hinanden og vores system og dermed alle kunne nyde og yde i velfærdsstaten.

Vi glæder os til at se Kong Frederik X på Bornholm.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT