Gravgaard: Bornholms økonomi kræver mod

LEDER | 7. SEP 2024 • 05:30
LEDER
7. SEP 2024 • 05:30

Kommunalbestyrelsen er nødt til at tage ansvar for, at budgetterne holder. Ellers nytter det ikke meget med enighed.

Bornholm står ved en kritisk skillevej i håndteringen af sin økonomiske fremtid. I de seneste år har vi set, hvordan budgetoverskridelser gentagne gange har undermineret stabiliteten i kommunekassen, med et tab på 200 millioner kroner som følge. Nu har kommunalbestyrelsen en enestående chance for ikke blot at vende udviklingen, men også at skabe en helt ny fortælling om ansvarlighed og fremdrift for øen, inden de skal til valg næste år.

Selvom alle partier i kommunalbestyrelsen står sammen om næste års kommunebudget med et lille overskud, mangler der stadig et klart og utvetydigt løfte om at overholde dette budget. I mange andre kommuner indskriver man forpligtelsen til budgetdisciplin direkte i budgetaftalen, så politikerne forpligter sig til at finde løsninger. Hvorfor skulle Bornholm stå tilbage?

Chefredaktør Arne Ullum og kommunalforsker Kurt Houlberg er ikke alene om at pege på nødvendigheden af denne forpligtelse. Erfaringer fra kommuner som Holbæk viser, at en skriftlig forpligtelse kan være et stærkt redskab i en turn around-proces, hvor tidligere finansielle fejltrin skal korrigeres. Det er på tide, at Bornholm følger efter.

Ved at indarbejde en skriftlig aftale om budgetdisciplin, kan kommunalbestyrelsen sende et kraftfuldt signal til både Indenrigsministeriet og til øens borgere om, at tiden med løse ender er forbi. En sådan forpligtelse vil ikke alene skærpe ansvarligheden men også øge sandsynligheden for at opnå støttekroner gennem en udviklingsaftale med ministeriet.

Det magiske ord for Bornholm er ikke blot "disciplin" eller "overholdelse". Det er "forpligtelse". En forpligtelse til at stå sammen – ikke kun i ord, men i handling. Kommunalbestyrelsen skal ikke bare love hinanden at overholde budgettet. De skal binde sig til det, for Bornholms skyld.

Det handler ikke kun om at undgå administration fra Indenrigsministeriets side. Det handler om at skabe en bæredygtig udvikling, hvor sparekniven ikke er det eneste værktøj i kassen, der hvert år tages frem ved budgettid. Bornholm fortjener en økonomisk forvaltning, som sikrer både nuværende og fremtidige generationer en ø med stabile og forudsigelige rammer.

Kommunalbestyrelsen har stadig tid til at handle. Ved at forpligte sig udtrykkeligt og skriftligt til budgetdisciplin, kan de gøre dette års budget til et troværdigt første skridt på en ny og mere håbefuld økonomisk sti for Bornholm. Næste skridt er også at planlægge ansvarlige budgetter mere end et enkelt år ud i fremtiden.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT