Et mediecenter på Bornholm

Et mediecenter på Bornholm
Arkivfoto
KOMMENTAR | ABONNENT | 4. APR 2023 • 15:30
Af:
Simon Drewsen Holmberg
KOMMENTAR | ABONNENT
4. APR 2023 • 15:30

Bornholm kunne blive et epicenter for film- og tv-produktion i regionen, men også skabe et nyt kreativt miljø og give mulighed for interessante samarbejder mellem forskellige lande og kulturer.

 

 

I 1990 blev der taget de første skridt mod grundlæggelsen af Baltic Film Festival i Gudhjem, og i begyndelsen i Aakirkeby. Festivalen dækkede Estland, Letland og Litauen, samt alle andre lande omkring Østersøen - med særlig nævnelse af Rusland og Polen. Dokumentarfilm og tv-programmer fra alle disse lande blev vist, og et udvalg blev også vist på TV2 Bornholms kanal for de nysgerrige bornholmske tv-seere. Det var en stor anerkendelse for filmfolkene fra de baltiske lande samt fra Rusland og Polen at få deres film vist og at møde kolleger og andre interesserede mennesker. Dette samlingspunkt skabte også muligheder for at udvikle en generel støtteindsats for medier i Baltikum, Rusland og Polen.

Da den daværende regering besluttede at udvikle Bornholm, blev Bent Nørby Bonde bedt om at udarbejde en kort synopsis for arbejdet med at etablere et mediecenter. Dette blev godkendt, og Bornholm blev pludselig centrum for film- og tv-produktion i regionen. Senere blev arbejdet også udvidet til at inkludere den tidligere jugoslaviske region og medier i Afghanistan og en række andre lande, men fokus var dog stadig primært på medier i Baltikum og Rusland, og i vis grad også Polen. Tusindvis af mediefolk fra den baltiske region kom til Bornholm og lærte grundlæggende regler for deres virke på øen. En del blev også uddannet på deres eget sprog, hvilket viste sig at være en succes. Sammen med filmfolk fra regionen blev der også produceret film på Bornholm, og der blev oprettet en række produktionssteder i de tre baltiske lande.

I dag er den eneste aktivitet, der stadig eksisterer fra BMC, et marked for dokumentarfilmsprojekter, der bliver gennemført én gang om året af det lettiske filmcenter. Dette marked er nu også blevet vigtigt for ukrainske filmskabere, og det kunne være en fantastisk idé at rykke det tilbage til Bornholm for at skabe gode muligheder for baltiske og ukrainske dokumentarister. Sådan en flytning kan ikke kun gøre Bornholm til et epicenter for film- og tv-produktion i regionen, men også skabe et nyt kreativt miljø og give mulighed for interessante samarbejder mellem forskellige lande og kulturer.

Et andet projekt, som kunne være interessant at tage fat på, er dækning af krisen med sprængningen af Nord Stream gasledningerne. Dette forslag er allerede blevet fremsat af BMC's første leder, Bent Nørby Bonde, over for TV2 Bornholm, hvor han også var den første leder. Det mest effektive ville være at skabe et sted, hvor journalister og andre mediefolk kunne uddanne sig, dels danske mediefolk, men også ukrainere. Man kunne tage kontakt til IMS, som har en stor operation i gang med ukrainske mediefolk. Der ville også være mulighed for at uddanne folk fra regionale medier, et område, hvor Bornholm har meget at byde på.

En genstart af film- eller mediefestivalen i en ny form med film og lignende fra Ukraine kan også overvejes. Man kan bygge videre på tidligere erfaringer fra Bornholm og Media Development ved at tilføje nye visioner og viden - nye medier, digitale værktøjer og nye former for kommunikation.

Finansieringen kan komme fra den danske stat, men interregionale EU midler og lignende kan også være en mulighed.

Simon Drewsen Holmberg er tidligere leder af Baltic Media Center og leder af det danske kulturinstitut i Estland, Letland og Litauen gennem 17 år.