Er en bornholmsk moske virkelig en selvfølge?

Er en bornholmsk moske virkelig en selvfølge?
KOMMENTAR | ABONNENT | 21. FEB 2024 • 19:00
Af:
Kristoffer Kromand
Mathias Lind Lyngskjold
Konservativ Ungdom
KOMMENTAR | ABONNENT
21. FEB 2024 • 19:00

Konservativ Ungdom reagerer på Tidendes leder, som giver opbakning til etablering af en moske.

Under en procent af Bornholms befolkning er muslimer – mange af dem er kommet efter 2015 og er unge mænd uden familierelationer til lokalsamfundet. Siden de kom til øen, har de haft ét ønske og formål; at få etableret et islamisk fællesskab og få bygget eller indrettet en moske.

De lykkedes med det første gennem etableringen af foreningen DIF i 2020, men etableringen af en moske har ikke været mulig grundet manglende økonomi og problemer med udlejere før i tiden. Ifølge foreningens hjemmeside ønsker muslimerne på Bornholm at etablere en permanent islamisk tilstedeværelse og samlingspunkt for øens muslimer ikke blot til bøn, men også samfundsmæssige aktiviteter, samt at konvertere lokale til deres tro:

“Foreningen vil, med Allahs tilladelse, gøre følgende når en bygning er købt i Allahs navn:

Etablere fredagsbøn.

Undervisning i Arabisk, Koranen og basal islamisk viden.

Forkyndelse (da’wah) til dem der er intresserede af islam.

Aktiviteter rettet både muslimer og ikke-muslimer.

Folkeoplysning, herunder foredrag på skoler, gymnasier, foreninger etc.” (Fra foreningens hjemmeside tilgået den 19. februar 2024)

Som følge af ønsket til denne radikale ændring af lokalsamfundet har flere lokale forsøgt at få en debat op med foreningen med henblik på at informere bornholmerne om, hvad projektet reelt går ud på. Desværre har muslimerne, efter indledelsevist at have accepteret diskussionen, afvist alle potentielle moddebattører. De ønskede ikke at tale med en eksmuslim, en politiker eller nogen anden, som arrangøren Peter Larsen bragte op til debatten på Rønnes bibliotek. På den ene side ønsker de at holde foredrag og udøve folkeoplysning, men på den anden side må deres moddebattører ikke være uenige med dem.

Man kan stille sig selv spørgsmålet, om det virkelig er en selvfølge, at Bornholm skal have en moske, når bornholmerne ikke er ordentligt oplyste om projektet. I Danmark har vi en demokratisk proces, og det er skik og sædvane at have befolkningen med sig, når man ønsker radikalt at ændre på samfundet. Det giver kun mening, at befolkningen også inddrages i dette på et fuldt oplyst grundlag. Så er en bornholmsk moske virkelig en selvfølge, Gravgaard?

FÅ ABONNEMENT