I den oprindelige aftale om Energiø Bornholm hed det, at Energiø Bornholm skulle være til samfundsøkonomisk gevinst. Dette er senere blevet modificeret, og nu hedder den politiske aftale, at man er villig til at yde et statstilskud på op til 17,6 milliarder kroner fra dansk side til projektet, og at også Tyskland vil bidrage til finansiering af såvel kabelføring til Tyskland som af landanlæg på Bornholm. Dette er bagtæppet, men ikke emnet for mit indlæg.
Derimod handler mit indlæg om de planer om power-to-x på Bornholm, som er skitseret i det tillæg til Bornholms Regionskommunes erhvervsstrategi, som et flertal i kommunalbestyrelsen på Bornholm vedtog i sensommeren 2023 uden om Enhedslisten Bornholm. Tillægget bærer titlen Power-to-Vækst og er fokuseret på ønsket om at etablere en erhvervspark på Bornholm med henblik på at etablere energitung industri på Bornholm i tilknytning til, men ikke som en del af Energiø Bornholm. At ptx-planerne ikke indgår som en integreret del af Energiø Bornholm, fremgår jo blandt andet af det faktum, at de ikke indgår som en del af den Plan for Energiø Bornholm, som Energistyrelsen netop har offentliggjort.
Dét, der motiverer mit indlæg er, at det her Power-to-Vækst-tillæg nu lige pludselig har fået en meget fremtrædende plads i det udkast til Plan- og Udviklingsstrategi, som er til politisk behandling i denne måned. Det undrer mig – og os i Enhedslisten – såre. Det forholder sig nemlig sådan, at vi i foråret 2023 i kommunalbestyrelsen vedtog, hvad der skulle være pejlemærkerne for den plan og udviklingsstrategi, som kommunalbestyrelsen har pligt til at udarbejde og vedtage. Her var ’Energiø til gavn for Bornholm’ ét af pejlemærkerne, mens Power-to-Vækst-tillægget jo ikke indgik, al den stund, at det hverken var udarbejdet eller vedtaget.
Enhedslisten Bornholm har på intet tidspunkt bakket op om en eventuel etablering af en ptx-industri på Bornholm, fordi vi ikke mener, at det vil være til gavn for Bornholm og den grønne omstilling. Det er der flere årsager til. En meget væsentlig årsag handler om, at vi ønsker en energi- og samfundsøkonomisk hensigtsmæssig grøn omstilling i tråd med den energistrategi, som en enig kommunalbestyrelse på Bornholm vedtog i 2021.
Ptx, altså elektrolyse (=spaltningen af teknisk vand til brint og ilt), er en teknologi under udvikling, og på nuværende tidspunkt er energitabet, det vil sige produktionen af varme i processen ret stor, nemlig i omegnen af 40 procent. Videreforarbejdes brinten så til metanol eller ammoniak, sker der et yderligere energitab. Energitabet har form af varme, og sker spaltningen af vand til brint og ilt, og den videre forarbejdning til metanol eller ammoniak, altså ptx, i de dele af Danmark, hvor der er et stort fjernvarmenet, der kan nyttiggøre denne varme, så kan energitabet muligvis forsvares, fordi varmen fra processen kan udnyttes og erstatte afbrænding af biomasse med mere. Men på Bornholm vil det kun være en meget lille del af varmen fra ptx, der vil kunne nyttiggøres på en samfundsøkonomisk hensigtsmæssig måde, og derfor vil den udgøre et energitab. Det betyder, at for hver kilowatttime strøm, der med den kendte teknologi vil blive ført ind i et ptx-anlæg på Bornholm, så vil et sted mellem 40 og 80 procent gå tabt i form af varme. Det er noget, som vi i Enhedslisten Bornholm har meget vanskeligt at forbinde med grøn omstilling. I vores optik lyder det snarere som en meget ressourcekrævende og dermed ødsel – både i ressourcemæssig og økonomisk forstand - omstilling, noget vi har vanskeligt ved at støtte op om. Og derfor kan vi naturligvis heller ikke bakke op om en plan- og udviklingsstrategi, som lægger op til etablering af en så samfundsmæssig uøkonomisk og energi-ineffektiv udvikling, som ptx på Bornholm i vores optik vil udgøre. At den så heller ikke vil skabe grundlag for den befolkningsudvikling, vi alle drømmer om for Bornholm, gør jo på ingen måde sagen bedre.