Direktør advarer kommunen: En meget dyr besparelse

Direktør advarer kommunen: En meget dyr besparelse
Peter Lund Olsen, direktør i Knudsker el, stiller sig kritisk over for kommunens spareforslag. Arkivfoto: Jacob Jepsen
KOMMENTAR | DEBAT | Søndag 14. juli 2024 • 15:30
Af:
Peter Lund Olsen
direktør i Knudsker el samt formand for Tekniq Bornholm
KOMMENTAR | DEBAT | Søndag 14. juli 2024 • 15:30

Bornholms Regionskommunes spareforslag om at flytte installatør-arbejde internt bliver dyrt for øen, både på den korte og den lange bane.

Spareforslaget flytter opgaver inden for automatiserede brandalarmering samt elektrikerarbejde, fra private virksomhederne til en internt ansat. Kommunen mener selv, at det vil resultere i en årlig besparelse på 200.000. Problemet er bare, at regnestykket er mere end bare optimistisk. For når Bornholms Regionskommune hjemtager arbejdet med automatiseret brand alarmering (kaldet ABA) samt elektrikerarbejde, fjerner de en del af levegrundlaget for lokale virksomheder, og sender arbejdet til Sjælland i stedet.

Vi ved alle, at kommunen står i en situation, hvor der skal findes midler, men beslutninger bør ikke tages på et desperat grundlag, og når man kigger nærmere på selve forslaget, så virker det hvis ikke desperat, så i alt fald som ønsketænkning.

Selvom en mulig årlig besparelse på 200.000 ved første øjekast må virke tiltalende, så er der flere grunde til at forholde sig skeptisk. Principielt er det den helt forkerte vej at gå og et forkert signal at sende til det bornholmske erhvervsliv. Men først og fremmest så holder tallene ikke vand. Med mine mange år i faget, kan jeg hurtigt se, at det er en urealistisk besparelse, der glemmer at forholde sig til en række udgifter, der i sidste ende giver røde tal på bundlinjen.

Ved at ansætte en installatør med en ABA-certificering, regner man med at kunne nøjes med en årlig udgift på 520.000 Men med min egen erfaring som både ABA godkendt installatør og erhvervsdrivende kan jeg kun se det beløb som et udtryk for et naivt virkelighedsbillede fra en kommune under pres eller i bedste fald en fejlberegning.

En anslået månedsløn til installatøren på 45.000 plus sociale udgifter (+55%) giver omkring 837.000 om året. Dertil skal tillægges specialindrettet servicebil, indkøb og vedligehold af værktøj samt specialmåleinstrumenter, vedligehold af ABA-certificeringer herunder lovpligtige opfølgningskurser, udgifter til årlig intern og ekstern audit, udgifter til lovpligtigt kvalitetssikringssystem kaldet KLS for at lave elektrikerarbejde også her med tilhørende intern og ekstern audit. Alt sammen omkostninger som realistisk anløber over en million. Alt dette for i et forsøg på at spare udgifter for 700.000. En rask hovedregning viser, at det giver en årlig udgift på mindst 300.000 i stedet for den forventede besparelse på 200.000. Altså mindst 0,5mill. ved siden af. Kort sagt en besparelse der bliver en udgift. Hvilket må siges at være en regulær øv-løsning for både virksomheder, borgere og kommunen selv.

En stor spiller scorer selvmål

Der er ingen tvivl om at BRK har stor betydning for de lokale virksomheder. Kommunen er en af de største kunder når det kommer til ABA Service. Hvis de ender med at hjemtage ABA opgaverne, vil det resultere i, at bliver svært at fastholde certificeringen for de private aktører der allerede findes på øen. Kommunens ene medarbejder skal formodentlig også på ferie, er syg, under uddannelse eller fraværende af andre årsager. Meget service udføres 24/7/365. Og der er næppe nogen BRK ansatte der syntes at det er ok at stå til rådighed døgnet rundt hele året. Det betyder at man kan blive nødt til at hente de relevante kompetencer over fra fastlandet, med det resultat at skattegrundlaget svinder, alt imens at det bliver dyrere at få udført.

Dertil kommer spørgsmålet om kommunen er parat til tage ansvar for lærlinge og kompetencevideregivelse, når de fjerner kompetencerne for virksomhederne? Specialiserede ABA-

installatører hænger ikke på træerne, og hvis arbejdet rykker til det kommunale, kan man jo kun håbe, at kommunen også er parat til at tage ansvar ved at tage lærlinge, der kan føre specialet videre fremadrettet. Det gør vi gerne i installationsbranchen, men det kræver, at vi til stadighed har de nødvendige opgaver til at fastholde vores certificering og til dermed at kunne uddanne øens næste installatører.

 

Peter Lund Olsen har også indsendt ovenstående som høringssvar til budgetforslag 2025, hvor spareforslaget har fået titlen: pkt. NMPU-55-05, Hjemtagelse af service på ABA anlæg samt mindre elektrikeropgaver.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT