Det må skyldes uvidenhed

Det må skyldes uvidenhed
Stella Polaris fra de danske søværn ved i kaj i Yalios på Symi. Foto: Jørgen Koefoed
SYNSPUNKT | ABONNENT | 18. MAJ 2022 • 15:30
Af:
Jørgen Koefoed
Kirkestien 1
Gudhjem
SYNSPUNKT | ABONNENT
18. MAJ 2022 • 15:30

Bornholms Tidende bragte for nogen dage siden et telegram fra Ritzau med rubrikken: ’Ja-partierne vil have dansk indsats mod migrantstrømme og pirateri’. Her fremgik det, at partilederne under den første partilederdebat på DR1 mente, at Danmark kun måtte/kunne deltage i bekæmpelse af menneskesmugling og pirateri, hvis vi afskaffede forsvarsforbeholdet.

Det er faktisk forkert.

Da jeg ikke på nogen måde kan forestille mig, at politikere lyver, må det skyldes uvidenhed omkring Danmarks rolle i disse sager.

Nogen husker måske fregatten Esbern Snares afværgelse af et piratforsøg i Guinea Bugten sidste år. Og lige nu deltager mindst 78 danske personer aktivt i Frontex’ arbejde ved Middelhavet voksende til 135 i 2027. De udsendte kommer fra Rigspolitiet, Forsvaret og Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Et klart eksempel viser vedstående foto. Det er taget sidste år i september på havnen på den lille græske ø Symi og viser Søværnets Stella Polaris og Vikar (andet foto, red.), der i lang tid har været fast stationeret her. Hver dag, aften eller nat sejler de ud for at spotte illegale migranter på vej fra Tyrkiet til Grækenland.

Som skibenes øverstbefalende forklarede, skulle de ikke gribe ind, men blot kontakte den tyrkiske kystvagt, hvis migranterne befandt sig i tyrkisk farvand og kontakte grækerne, hvis de var i deres farvand. Herefter ville de respektive myndigheder og sørge for, at migranterne enten kom tilbage til deres udgangspunkt eller blev ført til Grækenland.

Der er seks mand eller kvinder ombord på hvert skib: Fire fra Søværnet og to politifolk. De bliver udsendt for seks uger ad gangen og bliver indkvarteret på et hotel eller i et hus i byen. Som en af dem udtrykte: ”Det er ikke så dårligt at være her på Symi – langt bedre end at blive sendt på piratjagt ved Somalia”.

De 12 danskere er populære på øen. Dels er de med til at beskytte Symi som turist-ø, men de skaber også omsætning i lokalmiljøet. Udover leje af tolv huse eller hotelværelser, fouragerer og lever de i byen som almindelige turister.

Nogen burde fortælle de uvidende politikere, hvad Danmark fx leverer i forbindelse menneskesmugling.