Debat: På 75-årsdagen for Bornholms befrielse

Debat: På 75-årsdagen for Bornholms befrielse
Nexø Station onsdag den 9. maj 1945, efter to dages bombardementer se den ikke godt ud, vinduer og døre hænger på en halv. 76 år senere savner Mogens Jensen fra Nexø stadig svar på, hvorfor russerne bombede og senere landsatte tropper på øen. Arkivfoto: Nexø Museums Billedsamling.
| ABONNENT | 28. MAR 2021 • 13:24
Af:
Mogens Jensen
Stormgade 42
Nexø
| ABONNENT
28. MAR 2021 • 13:24

SYNSPUNKT

Ved eventuel festlighed med russisk besøg, vil det være på sin plads, om De forklarer grunden til deres terrorbombning af civilbefolkningen i Nexø og Rønne den 7. og 8. maj 1945. Bombningen og besættelsen af Bornholm den 10. maj skete efter tyskernes betingelsesløse kapitulation den 7. og 8. maj.

Den 7. maj om morgenen underskrev tyskerne betingelsesløs kapitulation overfor de vestalierede. Dette var russerne bekendt, da Stalin forlangte det gentaget den 8. maj. Den 8. maj 1945 underskrev tyskerne igen betingelsesløs kapitulation med stop af alle krigshandlinger på alle fronter kl. 23.00. Dette til brug for Stalins propaganda.

Eisenhower sendte et telegram til Moskva med spørgsmål vedrørende Bornholm. Stalin ventede med at svare til den 10. maj. Svaret var, at russerne havde befriet/besat Bornholm. Al krigshandling sluttede jo den 8. maj kl. 23.00, hvilket rejser spørgsmålet om, hvorfor de overhovedet kom.

Den 7. maj efter middag ringede fru Clausens søster, der var kogekone på amtsgården i Rønne, til Årsdale. Svend Clausen, hendes svoger, tog telefonen og sagde til svigerinden, ” nu bomber de Nexø”. Det kunne hun ikke forstå, da amtmanden stod for at skulle køre til flyvepladsen for at modtage englænderne. Amtsgården havde altså fået besked den 7. maj om englændernes komme. Hvad gik galt?

Hvad med bombningen af de tyske flygtningeskibe efter den 8. maj? Krigen var da slut.

Havde det været anderledes med en anden minister så amtmandens telefonopkald ikke blev besvaret med at ”ministeren er gået til ro og vil ikke forstyrres”.

Bombningen af Bornholm måtte ikke offentliggøres i pressen, da det kunne ødelægge festlighederne i det øvrige land.

Sidst i maj 1945 tilbød den svenske stat Bornholm svenske træhuse. Vi fik 300. Hvad tilbød den danske stat?

Senere udtalte en minister/politiker, at ”Bornholm er ikke med i Nato”.

Et amerikansk militærorkester måtte ikke spille ved dyrskuet i Almindingen.

Billedskærermester Christian Koefoed fra Rønne udsmykkede sin ejendom i Nørregade/Møllegade med et relief visende bombningen af Rønne og den ”russiske bjørn” på en søjle.

Udsmykningerne gav anledning til, at udenrigsministeriet i 1955 bad amtmanden og Rønnes politimester om at se på ”visse lokale anti-russiske foreteelser”. Man mente dog ikke, at der var grund til at retsforfølge billedskæreren på det foreliggende grundlag!

Var Uffe Elleman-Jensen ikke kommet til i ministeriet og havde sat en stopper for cirkusnummeret omkring Bornholm, havde Putin nok haft et sommerpalads på Dueodde i dag.