Debat: Nye perspektiver som grøn ø med Energinets melding

LÆSERBREV | BORNHOLM | ABONNENT | 10. JAN 2022 • 10:30
Af:
Claus Larsen-Jensen
medlem kommunalbestyrelsen for Socialdemokratiet
LÆSERBREV | BORNHOLM | ABONNENT
10. JAN 2022 • 10:30

Hvis vi skal lykkes med at trække flere til øen, så er det ikke nok at kunne tiltrække til nuværende typer af job. Vi skal udvikles, så vi også kan tiltrække indenfor nye spændende områder.


Energinets melding nu om, at der arbejdes seriøst med, at Bornholms elforsyning kan kobles til Energiøen, indeholder nye perspektiver for Bornholm som grøn ø. Det er selve nøglen til den grønne udvikling på Bornholm. Det allerbedste er faktisk, at det økonomisk er den bedste løsning. Så har vi en stor sikkerhed for, at det sker, fordi det er kommercielt interessant. Forarbejdet er gjort af tidligere borgmestre.

Derfor har vi som kommunalbestyrelse en opgave sammen med Energinet at få løst de praktiske problemer med de anlæg, der skal etableres på land.

Det sikrer Bornholm grøn el. Det er fantastisk.

Og gøres Bornholm uddannelsesmæssigt til nationalt center for uddannelse på området, så giver denne kobling også god mening, for så er her også arbejdspladser. Det er en uddannelse, som skal ske her fysisk, og tilbydes hele landet. Det giver så ekstra god mening at få etableret ungdomsboliger/kollegier til dem, der skal deltage i uddannelser på Bornholm.

Vi skal i kommunalbestyrelsen så arbejde med, at de relevante aktører også kan sætte gang i en produktion af grønne brændstoffer til blandt andet fly og skibe, for det vil også kræve plads, og skabe nye arbejdspladser – også nye typer – til folk på Bornholm og ovre fra. Ved konferencen ”Grønt Bornholm, Danmark og Europa – hvordan?” på Campus Bornholm den 26. september, sagde Ørsteds repræsentant, at det ville være relevant at etablere en sådan produktion i tilknytning til Energiøen. Lad os komme i gang med en afklaring af det konkrete.

Store datacentre, som vi kender dem fra blandt andre Apple og Google, er enormt afhængige af en omfattende elforsyning. De er også optaget af, at den el, de bruger, er grøn. Det ved vi fra de datacentre, de har etableret andre steder i Danmark. Jeg har intet overblik over disse firmaers infrastruktur i Nordeuropa. Men med etableringen af Energiøen, Bornholms tilkobling og Bornholms geografisk placering er der et potentiale for, at Bornholm kan blive interessant som et data-hub/center i Østersøen i forhold til landene omkring. Om det er relevant for virksomhederne, og dermed muligt ved jeg ikke. Men forudsætningerne er til stede.

Derfor bør vi som kommunalbestyrelse afklare med de relevante firmaer, om det kan være en mulighed. Det ville i så fald være fantastisk. Nogen vil måske synes, at ideen er for vild. Men hvem troede på Energiøen og udbygningen af Rønne Havn for år tilbage? Flotte visioner, der nu konkretiseres. Der skal være plads til visioner for og på Bornholm. Og hvis vi skal lykkes med at trække flere til øen, så er det ikke nok at kunne tiltrække til nuværende typer af job. Vi skal udvikles, så vi også kan tiltrække indenfor nye spændende områder.