Debat: Når de gode intentioner møder virkeligheden

Debat: Når de gode intentioner møder virkeligheden
"Vi så gerne, at masterne blev udskiftet med nogle, som fremstår mindre dominerende, og som er i bedre samspil med byens og torvets udtryk," skriver Fællesrådet for Foreninger i 3740 og Byforeningen Svanekes Venner. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 13. MAR 2021 • 07:14
Af:
Fællesrådet for Foreninger i 3740
Byforeningen Svanekes Venner
| ABONNENT
13. MAR 2021 • 07:14

SYNSPUNKT

Gennem mange år har en modernisering af Svaneke Torv været debatteret i byen. Mange gode idéer har været fremlagt for straks efter at blive ”skudt ned” af andre.

For godt et par år siden tog Byforeningen Svanekes Venner initiativ til at samle alle interessenter vedrørende torvet til et nyt forsøg på at gøre det mere indbydende og tidssvarende. Siden har en arbejdsgruppe med repræsentanter for Handelsstandsforeningen, Fællesrådet for 3740 og Byforeningen arbejdet konstruktivt sammen med repræsentanter for Regionskommunen, hvilket har resulteret i et forslag, der nu er under administrativ behandling.

Undervejs blev det politisk bestemt, at hele Bornholms gadebelysning skulle moderniseres.

Dette gælder også for Svaneke Torv, hvorfor arbejdsgruppen blev inviteret til at medvirke i udformningen. Der var enighed om, at det ville være ønskeligt at bevare den nuværende udformning med lyskilder ophængt over torvet i wirer. Det var der to grunde til. Dels intentionerne om at bevare det ”udtryk”, som mange forbinder med Svaneke Torv; dels ønsket om at fastholde muligheden for en gradvis omlægning af torvet, med henblik på at skabe bedre opholdsmuligheder, reducere antallet af parkeringspladser og i det hele taget skabe et mere indbydende torv.

På et møde i efteråret med den ansvarlige for udskiftningen af lyset på torvet blev arbejdsgruppen oplyst om, at de gamle master skulle udskiftes, idet de ikke er konstrueret til den nuværende belastning, og at den ene mast skulle flyttes for at tilgodese træet på torvet. Vi (arbejdsgruppen) var meget tilfredse med, at Bornholms Regionskommune ville efterkomme vores ønsker om ophængning i wirer. Desværre udtrykte vi ved den lejlighed ikke ønsket om at blive inddraget i selve udformningen og udseendet af de nye master, idet vi antog, at de ville ligne de bestående. Det fortryder vi nu!

I arbejdsgruppen kender vi ikke kommunens beslutningsproces - altså bestilling af nye master, beregning af styrken og den efterfølgende udformning af masterne. Vi kan bare sidde tilbage og konstatere, at man i den proces glemte æstetikken og indpasningen i bymiljøet. Man kan antage, at de mange led i processen har bevirket, at det udelukkende har været praktiske og sikkerhedsmæssige forhold, der har afgjort udformningen.

Vi så gerne, at masterne blev udskiftet med nogle, som fremstår mindre dominerende, og som er i bedre samspil med byens og torvets udtryk. Den lære, både vi som byens repræsentanter og BRK kan uddrage af denne sag, er, at samarbejde, kommunikation og inddragelse ikke skal slutte halvvejs i en proces. Vi vil huske det. Og vi opfordrer til, at kommunen også husker det.