Debat: Konservative stiller sig til rådighed til borgmesterposten

Debat: Konservative stiller sig til rådighed til borgmesterposten
– Konservative ønsker en borgmester, der kan samle, og ikke skille; vi får altid den bedste løsning ved at inddrage flest muligt! Skulle vælgerne give Konservative mandat i kommunalbestyrelsen, stiller vi os naturligvis til rådighed til borgmesterposten, skriver Jacob Trøst i dette synspunkt. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
SYNSPUNKT | BORNHOLM | ABONNENT | 21. SEP 2021 • 09:36
Af:
Jacob Trøst
formand
spidskandidat for Konservative Bornholm
SYNSPUNKT | BORNHOLM | ABONNENT
21. SEP 2021 • 09:36

Venstre og Socialdemokratiet har skabt uro i kommunalbestyrelsen, hvor de øvrige partier står desillusionerede tilbage efter et budgetforlig uden plads til ønsker fra andre end de to "store" partier. Det er demokrati, når det er værst.

For eksempel Kristendemokraterne havde ellers med input fra Konservative og Radikale fremsat et bud på et ansvarligt budget, hvor både DASK og madskolen blev bevaret, samtidig med at driften var i balance, men Thomas Thors var kompromisløs og ville gennemføre sin plan, koste hvad det ville. Det kan undre at en borgmester ikke går efter et bredt forlig, men Søren Schow må have sat ham stolen for døren.

Det er naturligvis gået ud over samarbejdet i kommunalbestyrelsen, men vi må håbe, at de nye medlemmer efter valget kan klinke skårene og få et nyt samarbejde op at køre til gavn for borgerne på Bornholm. Konservative ønsker en borgmester, der kan samle, og ikke skille; vi får altid den bedste løsning ved at inddrage flest muligt! Skulle vælgerne give Konservative mandat i kommunalbestyrelsen, stiller vi os naturligvis til rådighed til borgmesterposten. Der er brug for en, der kan samle partierne og skabe gode fælles løsninger.

Som ny i Bornholms politiske arena kan det undre mig, at man ikke for længst har taget fat på de åbenlyse udfordringer, der er i kommunen, når en del af løsningerne ligger lige foran os.

Vi skal have mere fokus på vores børn og unge, for de er vores fremtid, og de penge vi ikke investerer i dem i dag, kommer vi til at betale mange gange igen i morgen, hvis deres udvikling kører af sporet. Det er altså en investering, og vi skal turde satse på, at det sparer os på den lange bane.

Byggesagsbehandlingen skal fungere. Private og entreprenører skal ikke gå og vente på, at en detalje i en ansøgning falder på plads, for det koster både tid og penge i form af tabt husleje, løn til medarbejdere eller afdrag på lån. Og når borgeren så klager, skal kommunen bruge endnu flere ressourcer på at svare på klagen. Det er i alles interesse, at sagsbehandlingstiden er så kort som muligt og en målsætning på 14 dage for de ukomplicerede sager burde ikke være urealistisk.

Vi vil gerne tiltrække arbejdskraft til Bornholm, men hvor skal de bo? Der burde for længst være bygget flere lejeboliger, for eksempel tæt på Bornholms smukke natur, som i høj grad er medvirkende til, at vi får mange tilflyttere. Det kan gøres, uden at det går ud over naturen, og vi har masser af arealer, der har plads til boliger med udsigt. Det ville for eksempel være oplagt at bygge langs med og nord for Snorrebakken, hvor udsigten over Østersøen er fantastisk og ville give attraktive boliger. Kommunen skal skabe rammerne for at private, firmaer eller boligselskaber kan bygge efter behov. Det kan f.eks. gøres ved altid at have udstykket jord til byggeri klar.

Det bringer mig videre til plejeboliger og bofællesskaber for de ældre. Vi bør kunne tilbyde de ældre at de kan nyde deres alderdom i nærheden af det lokalområde, de har boet hele deres liv. Alle Bornholms "større" byer, som for eksempel Svaneke, skal naturligvis også kunne tilbyde de ældre sådan et sted, og det er oplagt at BRK indbyder til et offentlig-privat partnerskab (OPP) med henblik på at skabe rammerne for sådan et byggeri. Det vil også give private udbydere af pleje en mulighed for at byde ind på opgaven med at servicere de ældre, når byggeriet er færdig.

Sct. Ols misbrugscenter er et privat tilbud, som mange kommuner benytter sig af. Kommunerne skal ikke bekymre sig om drift og administration - de kan blot henvise borgeren til et velfungerende behandlingssted, de ved virker. Og er der en periode uden borgere med dette behov, er det ikke kommunen, der står med medarbejdere uden noget at lave. Der er altså åbenlyse fordele ved at lade private byde ind på visse områder.

Thors og Schow må efterhånden have indset, at deres budget ikke er i tråd med mange bornholmeres ønske for fremtiden. Det er ikke for sent at ændre på det. Hvorfor skal alle tre af rådhusets adresser renoveres på én gang? Ville det ikke give mere mening at tage en bygning ad gangen og se hvor langt pengene rækker?

Hermed en opfordring til at stemme til Kommunalvalget d. 16. november, så vi forhåbentlig får et Bornholm i balance.