Debat: Konflikten på Hotel Siemsens Gaard handler om hele branchen

Debat: Konflikten på Hotel Siemsens Gaard handler om hele branchen
–Så Hans August Lunds korstog mod de gældende kollektive overenskomster har ikke kun betydning for de medarbejdere, som tvinges væk fra overenskomstens kollektive beskyttelse af rettigheder over på individuelle kontrakter. Det har i høj grad også betydning for de initiativer vi har i gang for at skabe helårsbeskæftigelse, skriver Jens Christian Olsen. Foto: Jacob Jepsen
| 21. JUN 2021 • 09:57
Af:
Jens Christian Olsen
sektionsformand
FH Bornholm

21. JUN 2021 • 09:57

SYNSPUNKT

Jeg håber, at det skyldes uvidenhed om arbejdsmarkedet og Den danske model, der gør, at den københavnske finansmand Hans August Lund undsiger sig den kollektive overenskomstaftale for ansatte på Hotel Siemsens Gaard.

Konsekvenserne af opsigelsen har ikke kun betydning for de ansatte.

Ved at afvise overenskomsten unddrager finansmanden sig også at bidrage til de kollektive uddannelsesfonde, som giver mulighed for, at medarbejdere kan fastholde og udbygge deres kompetencer.

Hotel- og restaurationsbranchen har fortløbende brug for kvalificeret arbejdskraft. Blandt andet lever gourmetrestauranter højt på, at der uddannes og efteruddannes gode kokke og tjenere i Danmark. Her bidrager de kollektive uddannelses- og kompetencefonde, som indgår i overenskomstaftalerne, med at finansiere den nødvendige efteruddannelse.

Uddannelsesudvalg mellem Horesta og 3F arbejder med at udvikle nødvendige kurser for medarbejderne til gavn for de danske hotel- og restaurationsvirksomheder.

Kompetencefondene kan også hjælpe med lønrefusion til virksomhederne, hvis medarbejderne deltager i efteruddannelse. Det kan få stor betydning for restauranterne her på Bornholm, der ønsker at udvide sæsonen og fastholde medarbejderne i vinterperioden.

Det er blandt andet nabo-restauranterne til Hotel Siemsens Gaard og andre restauranter og hoteller rundt om på Bornholm, der bidrager til finansieringen gennem overenskomsterne. Det er Horestafolk og dem, som Lund kalder ”Pamperne” i 3F, der lægger arbejdstimer i at uddannelserne bliver etableret.

En stor tak til de virksomheder, der yder – og til de organisationer, der tager slæbet. Bornholms fortsatte udvikling er afhængig af alles indsats.

Så Hans August Lunds korstog mod de gældende kollektive overenskomster har ikke kun betydning for de medarbejdere, som tvinges væk fra overenskomstens kollektive beskyttelse af rettigheder over på individuelle kontrakter. Det har i høj grad også betydning for de initiativer, vi har i gang for at skabe helårsbeskæftigelse og samtidig højne uddannelsesniveauet her på Bornholm.

Kom dog til fornuft og bidrag til fællesskabet i stedet for at køre solo. Hvorfor er det kun de andre, der skal løfte opgaverne?

Jeg er parat til yderligere drøftelser om fællesskabets og samarbejdets betydning for Bornholms udvikling. Og er at træffe på Svaneke havnebrygge kl. 10.00 lørdag den 19. juni og igen den 3. og den 17. juli samme tid.