Hotel- og restaurationsbranchen har fortløbende brug for kvalificeret arbejdskraft. Blandt andet lever gourmetrestauranter højt på, at der uddannes og efteruddannes gode kokke og tjenere i Danmark. Her bidrager de kollektive uddannelses- og kompetencefonde, som indgår i overenskomstaftalerne, med at finansiere den nødvendige efteruddannelse.
Uddannelsesudvalg mellem Horesta og 3F arbejder med at udvikle nødvendige kurser for medarbejderne til gavn for de danske hotel- og restaurationsvirksomheder.
Kompetencefondene kan også hjælpe med lønrefusion til virksomhederne, hvis medarbejderne deltager i efteruddannelse. Det kan få stor betydning for restauranterne her på Bornholm, der ønsker at udvide sæsonen og fastholde medarbejderne i vinterperioden.
Det er blandt andet nabo-restauranterne til Hotel Siemsens Gaard og andre restauranter og hoteller rundt om på Bornholm, der bidrager til finansieringen gennem overenskomsterne. Det er Horestafolk og dem, som Lund kalder ”Pamperne” i 3F, der lægger arbejdstimer i at uddannelserne bliver etableret.