Debat: Hvem tager skraldet?

Debat: Hvem tager skraldet?
Arkivfoto: Berit Hvassum
LÆSERBREV | BORNHOLM | ABONNENT | 11. JAN 2022 • 09:00
Af:
Iben Busch
medlem kommunalbestyrelsen
gruppeformand for Konservative på Bornholm
LÆSERBREV | BORNHOLM | ABONNENT
11. JAN 2022 • 09:00

Når nu maskinel sortering er en mulighed på Fyn, kan det også have været blandt de løsninger, som politisk er blevet behandlet på Bornholm, hvis ellers det har været en del af tilbuddene, påpeger Iben Busch i dette debatindlæg.

Socialdemokratiet var i den forgangne uge på besøg på borgmesterkontoret, og her markerede de deres utilfredshed med den kommende løsning for affaldshåndtering. Hos de Konservative deler vi mange af bekymringerne, men sagen er den, at udbuddet for længst er afsluttet og kontrakten tildelt. Noget, som flertallet i den forrige kommunalbestyrelse besluttede – med Socialdemokratiet i spidsen.

Problemet med løsningen

Prisstigningen gør ondt på mange. Ikke mindst på pensionister og enlige, som med små affaldsmængder hidtil har haft mulighed for at betale en reduceret pris ved 14-dagestømning. Grøn omstilling koster, og det er min opfattelse, at de fleste er villige til at bidrage i det omfang, de kan.

Men det er en urimelig stor prisstigning for mange af de bornholmere, som bidrager med de mindste mængder affald – og som i mange tilfælde også er blandt de økonomisk mest udsatte.

Jeg forstår godt, at Socialdemokratiet kalder det problematisk, men de har altså selv godkendt takstbladet.

Det kan også undre, at prisstigningen kommer så lang tid før selve løsningen, der først skal være på plads i november i år.

Maskinel sortering en mulighed?

Når nu maskinel sortering er en mulighed på Fyn, kan det også have været blandt de løsninger, som politisk er blevet behandlet på Bornholm, hvis ellers det har været en del af tilbuddene. Det ved vi hos Konservative ikke, da vi ikke på daværende tidspunkt var en del af kommunalbestyrelsen. Af samme grund kan vi kun gisne om hvilke muligheder, der har været i spil.

Socialdemokratierne bør derimod være velinformerede om mulighederne. De sad både med flertallet og borgmesterkæden, og derfor er det en anelse paradoksalt, at de nu beder borgmester Jacob Trøst fra Konservative udrede trådene. Og endda går i pressen med det.

Ønsker man fra Socialdemokratiet en alternativ løsning med maskinel sortering, kræver det, at man ophæver den indgåede kontrakt og laver et nyt udbud – og at maskinel sortering er en del af tilbuddene. Mit bud er, at det ikke vil være en helt omkostningsfri affære.