Debat: Hvad er et bibliotek, del II?

Debat: Hvad er et bibliotek, del II?
"Et bibliotek er et fristed, hvor man mødes. Et stort hovedbibliotek er en af en "hovedstads" vigtigste kulturinstitutioner. Og Bornholm har sådan en! Den skal blive hvor den er!" skriver Poul Steen Larsen fra Sorthat-Muleby. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 26. MAJ 2021 • 21:57
Af:
Poul Steen Larsen
 Jens Koefoeds Vej 15
Sorthat-Muleby
| ABONNENT
26. MAJ 2021 • 21:57

LÆSERBREV

Skal man finde nogen, der synes, det er en god idé at flytte Bornholms Bibliotek til Dams Gaard så kan de tælles på tre fingre. Borgmesteren, kommunaldirektøren og rådgivningsfirmaet Uhland ovrefra. Ingen almindelige biblioteksbenyttere ønsker det. Borgmesteren skal tænke på, at heller ikke nogen vælgere ønsker det! En del af begrundelsen er de elendige parkeringsforhold flytningen vil medføre. Og mange læserbreve har i Tidende forsøgt at belære regnedrengene fra det udenøs rådgivningsbureau om, at der er forskel på teori og praksis.

Men parkeringsproblemerne er slet ikke hovedsagen i vores kritik af projektet. Sådan kan vores kritik af projektet ikke sparkes til hjørne af en trafikanalyse, der måske på papiret ser ud til at løse enkelte parkeringsproblemer.

Sagen er den, at Dams Gaard ikke byder på nogensomhelst forbedret biblioteksbrug. Tværtimod. Analysebureauet afslører i konsulentens udtalelser til Tidende, at hun ikke aner, hvad et stort kommunebibliotek kan bruges til – og bliver brugt til her på øen. Hvor længe bibliotekets besøgende opholder sig der, og hvad de foretager sig. Hvilke aldersgrupper, der benytter biblioteket mest. Et hovedbibliotek er ikke en butik, hvor man kun går ind og henter en bog – og så går igen. Henter man bøger, skal de bæres ud i kurven på cyklen eller ind i bilen, der holder lige udenfor.

Et moderne bibliotek kræver megen plads. Som der er i den eksisterende biblioteksbygning. Her holdes foredrag, opbygges udstillinger, studeres i bibliotekets materialesamlinger. Her laves store arrangementer for børn. Her er der rolige udenomsarealer. Et bibliotek er et fristed, hvor man mødes. Et stort hovedbibliotek er en af en "hovedstads" vigtigste kulturinstitutioner. Og Bornholm har sådan en! Den skal blive hvor den er!