Debat: Giftgrunde skal genvurderes og renses

Debat: Giftgrunde skal genvurderes og renses
Moseløkken Stenbrud er en af de otte grunde, der er på listen. Foto: Berit Hvassum
LÆSERBREV | BORNHOLM | ABONNENT | 20. SEP 2021 • 14:29
Af:
Peter Westermann
regionsrådsmedlem
Leif Olsen
byrådsmedlem
begge SF
LÆSERBREV | BORNHOLM | ABONNENT
20. SEP 2021 • 14:29

Det meget sundhedsskadelige og kræftfremkaldende fluor-stof PFOS/PFAS er tidligere blevet brugt i skum til brandslukning. Det er kommet frem, at der er fundet store mængder af det ved brandøvelsespladser.

Ved en tidligere brandøvelsesplads nær Korsør har der gået køer, hvis kød er blevet forurenet, så lokale borgere, som har spist kød fra køerne, nu har store mængder af stoffet i sig.

På bagrund af forureningen i Korsør har man i skærpet kriterierne for grænseværdien af den tilladte mængde giftrester.

Region Hovedstaden har netop offentliggjort listen over de grunde hvor der er lokaliseret PFOS/PFAS, som kan være blevet anvendt i brandslukning, industrien, emballage til fødevarer eller andet. I hele regionen er der nu registreret 40 grunde og alene på Bornholm otte grunde:

To hos Beredskabstyrelsen Bornholm – blandt andet brandøvelsespladsen, Opalsøen, Moseløkken Stenbrud, Hammerhavn, Rønne Brandstation, Bornholms Lufthavn og Øvelsesplads Louisenhøj.

Leif Olsen, SF’s bornholmske byrådsmedlem og medlem af natur- og miljøudvalget, vil forespørge forvaltningen hvorvidt kommunen har en myndighedsrolle i forhold til at følge op på resultaterne af undersøgelserne og SF kommer til at følge udviklingen tæt. Peter Westermann, som er SF’s politiske leder i regionsrådet og medlem af Miljø- og Klimaudvalg vil kræve alle grunde genvurderet. Vi kan ikke leve med at vores grundvand og øvrige miljø trues af mere forurening. Viser det sig nødvendigt, skal grundene renses op. Det er i udgangspunktet teknisk muligt.

Tilfældet i Korsør er så skræmmende at et dobbelttjek og en genvurdering er den eneste løsning, så vi undgår yderligere forurening af miljøet og mennesker.