Debat: Den grønne omstilling skaber jobs til Danmark

Debat: Den grønne omstilling skaber jobs til Danmark
Medlemmer af Folketinget for Det Konservative Folkeparti Mona Juul og Egil Hulgaard mener, at Danmarks to kommende energiøer, som den ved Bornholm, kræver, at erhvervslivet involveres mest muligt. Arkivfoto.
| ABONNENT | 17. FEB 2021 • 12:33
Af:
Mona Juul
Egil Hulgaard
MF
Det Konservative Folkeparti
| ABONNENT
17. FEB 2021 • 12:33

SYNSPUNKT

I medieskyggen af corona-lappeløsninger og regeringens dag-til-dag-politik, er Folketinget blevet enige om en bred aftale, der skal fremtidssikre Danmark som grønt foregangsland.

Det er altafgørende. For når vi forsigtigt vender tilbage til en mere normal hverdag, står vi igen ansigt til ansigt med fremtidens største udfordring: klimaet.

I Konservative er vi derfor også glade for, at Danmark nu kommer til at få verdens to første energiøer, hvoraf den ene skal ligge ved Bornholm.

De skal bære dansk vindenergi ind i en ny æra, og de skal fungere som samlingspunkt for strøm fra nyopførte havvindmøller, som på sigt vil levere strøm nok til 10 millioner husstande.

Vildt? Ja meget.

Det er et ambitiøst projekt, men det lader sig kun gøre, fordi vi i Danmark har et erhvervsliv, som gennem årtier har opbygget en verdensførende kapacitet af viden indenfor vedvarende energi. Den skal vi have sat i spil, hvis projektet skal blive en succes.

Derfor er Det Konservative Folkeparti gået til forhandlingerne om de nye energiøer med det klare krav, at danske virksomheder skal involveres mest muligt. Det er vi lykkedes med. Knap halvdelen af ejerskabet vil ende i private hænder, og det betyder, at den grønne ide kan blive til virkelighed.

Med aftalen står vi foran Danmarks næste store eksporteventyr.

Vi skal holde gang i den grønne omstilling. Det skylder vi vores børn. Men vi gør dem en bjørnetjeneste, hvis vi i processen efterlader dem, og det samfund de skal være del af, med en kæmpe regning. Derfor skal vores klimapolitik være klog, og den skal være ordentlig.

Og det er netop, hvad den nye aftale er. De grønne energiøer skaber vækst i eksport af strøm til vores nabolande, de skaber masser af lokale arbejdspladser til bornholmerne, og de aflaster vores planet. Det er bæredygtigt for vores samfund, for vores økonomi og for klimaet.

Danmark har kompetencerne til at gå forrest og vise vores omverden, hvordan man i krydsfeltet mellem energi, innovation og eksport, kan lade erhvervslivet løfte store dele af den grønne omstilling. Det vil gøre Danmark rigere og verden grønnere.