Debat: Bornholm kan ikke få en fornuftig økonomi uden fiskeri

Debat: Bornholm kan ikke få en fornuftig økonomi uden fiskeri
Bliver kvoterne for Bornholm mindre end det de var, da økonomien hang sammen, må bornholmske fiskere jo tildeles kvoter fra andre steder i landet, for ellers er de overståede forhandlinger et dødsstød til Bornholms økonomi, mener Martin Tidsvilde. Arkivfoto: Berit Hvassum
LÆSERBREV | BORNHOLM | ABONNENT | 13. OKT 2021 • 18:03
Af:
Martin Tidsvilde
spidskandidat for LAVEREskatterOGafgifter.dk
LÆSERBREV | BORNHOLM | ABONNENT
13. OKT 2021 • 18:03

Både Grønland og Færøerne har en fiskeindustri, som gør, at øerne har mulighed for overlevelse. Hvorfor vil man knuse Bornholm?


Siden man i slutningen af 80’erne skar ned på de bornholmske fiskekvoter, har øens økonomi stille og roligt været for nedadgående. Lige nu vil man så i EU fjerne 88 procent af kvoten på torsk med den begrundelse, at bestanden skulle være truet.

Men sælerne stiger i antal, og det fortæller jo så en helt anden historie, for der er ingen dyr, der får unger, som kan overleve, hvis der ikke er mad.

Det, som nok i virkeligheden er problemet, er, at man med nogle af fiskeredskaberne ødelægger havbunden i visse områder, og at fisken derfor søger andre steder hen, hvor dens betingelser er bedre, så man kunne sikre både fisk og fiskerierhvervet ved at forbyde disse redskaber.

Det virker også meget tåbeligt, at EU betaler tilskud til yderområder, så de kan klare sig selv, men når man taler om Bornholm, så forhindrer EU øen i sin egen overlevelse. Det må være, fordi dem vi sender af sted til disse forhandlinger om kvoter, ikke får videreformidlet den alvorlige situation, som Bornholm har været i siden 80’erne, og at man derfor for Bornholms vedkommende skal have en mulighed for et fiskeri, som kan sikre øens overlevelse rent økonomisk.

Konsekvensen er jo, at Bornholm hele tiden må gå tiggergang for at få ekstra penge fra Christiansborg, og at vi således ikke selv kan bestemme noget i forhold til, hvordan vi så vil bruge pengene, da man jo hele tiden får øremærkede penge.

Vi har lige nu tre ministre i regeringen, som er fra Bornholm, så hvis ikke en så stor andel af ministre kan sørge for, at vi igen kan få Bornholms økonomi op at køre, kan det jo kun være, fordi ministrene slet ingen indflydelse har i en regering, og at det som er angivet i grundloven, nemlig er Rigets øverste myndighed, der udøver sin magt igennem ministrene!

Bliver kvoterne for Bornholm mindre end det de var, da økonomien hang sammen, må bornholmske fiskere jo tildeles kvoter fra andre steder i landet, for ellers er de overståede forhandlinger et dødsstød til Bornholms økonomi.

Både Grønland og Færøerne har en fiskeindustri, som gør, at øerne har mulighed for overlevelse. Hvorfor vil man knuse Bornholm?