Debat: Biblioteket ingen ønsker

Debat: Biblioteket ingen ønsker
Som bekendt skal den foreslået biblioteket ikke skal ligge i Dams Gård, men nybygges i haven bag Musikhuzet. "Jamen, hvad tænker man dog på?" spørger Kirsten Mortensen fra Rønne. Akrivfoto: Jacob Jepsen
| 7. MAJ 2021 • 16:16
Af:
Kirsten Mortensen
 Nordskovvej 9b
Rønne 

7. MAJ 2021 • 16:16

SYNSPUNKT

Da HF-uddannelsen i 2018 flyttede med de øvrige ungdomsuddannelser ud på campus, stod man med et stateligt hotel, der så fint ud fra gaden, et hus, der bestemt ikke skulle rives ned, men som trængte meget til en kærlig hånd, samt en fantasifuld arkitekt. Men hvad skulle man bruge det til?

Allerede fra campusideen blev født, vidste man, at stedet ville blive tomt, og den spirende kulturskole begyndte at glæde sig. Musikskolen var klemt i bygningen i gården bag musikhuset og for lille til alle de aktiviteter, øvefaciliteter med mere, som man ønskede sig. Billedskolen var flyttet ud fra området på grund af manglende plads. Dramaskolen var på lånt tid på Rønne Theater og Forfatterskolen var meget ung.

Masser af unge mennesker med interesse for kreative aktiviteter så for sig en ideel mulighed for at blive samlet, samarbejde og inspirere hinanden. Der kunne blive gode øve faciliteter for små grupper, plads til udstillinger fra billedskoleeleverne med levende musik i baggrunden. Plads til at billedskoleelever kunne lave kostumer, kulisser og rekvisitter til dramaskolens forestillinger. Deltagere i skrivekurser kunne arbejde sammen med dramaelever om små forestillinger, kort sagt kun fantasien sætter grænser. Det hele ville bestemt bidrage til liv i området. Endelig ville en samling af alle disse aktiviteter på Dams Gård, gøre det muligt, naturligt og nok også billigere administrativt at samle trådene der.

Men hvorfor er det så gået så galt? Svaret synes at ligge i Holger Larsens artikel i Tidende fra 28. april 2021: ”Rådgivergruppen vil anbefale politikerne det scenarie, hvor Rønne Bibliotek indgår i et kulturhus i Dams Gård sammen med kulturskole, musikhus og foreningsliv.”

Når man læser videre i artiklen fremgår det så, at biblioteket slet ikke skal ligge i Dams Gård men nybygges i haven bag Musikhuzet. Jamen, hvad tænker man dog på? For at få fondspenge, som selvfølgelig kræver, at kommunen selv dobler beløbet op, vil man lukke alle bornholmernes velfungerende bibliotek for at bygge et nyt bibliotek i Rønnes bymidte altså Rønnes Bibliotek. Man vil klemme det ind på en grund, der netop fungerer som et fristed midt i Rønne. Kulturskolen er forsvundet i tågerne, erstattet af planer om Dams Gård som et foreningshus med en frivillig drevet café – det vil Store Torvs cafeer sikkert være glade for. Parkeringsvanskelighederne, nævnes ikke her, men planer indebærer vist halvtimes parkering i hele centrum.

Hvis det kommer til at ske, er det en voldsomt høj pris borgerne kommer til at betale for noget, som de færreste ønsker sig.

Kære politikere, stem NEJ til det projekt, lad jer ikke forblænde af fondskroner, der bygger på planer, som stritter helt imod al sund fornuft.