Medarbejdere om plan for flytning: 'Bornholm har et bibliotek, der virker'

Medarbejdere om plan for flytning: 'Bornholm har et bibliotek, der virker'
"I bygningen på Pingels Allé er der god plads, ude og inde. Det opleves handikap-, børne- og ældrevenligt, med gode adgangsforhold", skriver medarbejderne fra Bornholms Folkebiblioteker. Foto: Jakob Jepsen
| ABONNENT | 7. MAJ 2021 • 12:27
Holger Larsen
Journalist
| ABONNENT
7. MAJ 2021 • 12:27

KULTUR

Hvorfor flytte et bibliotek, der fungerer godt i nuværende rammer?

Spørgsmålet kommer fra medarbejderne ved Bornholms Folkebiblioteker. Tillidsrepræsentant Franziska Hanspach har på baggrund af en forespørgsel fra Bornholms Tidende sendt en udtalelse fra Forbundet Kultur og Informations faglige klub på Bornholms Folkebiblioteker.

Avisen havde spurgt om, hvad medarbejderne synes om planerne om at flytte Rønne Bibliotek til et nyt kulturhus i Dams Gård ved Store Torv i Rønne. I svaret skriver medarbejderne, at "det er svært at føle begejstring for ideen, når vi ikke ser tydelige visioner for biblioteksområdet".

Folk er tilfredse

Medarbejderne skriver, at der i de nuværende rammer på Pingels Allé er god plads og gode adgangsforhold:

"Bornholm har et bibliotek der virker, og som folk er tilfredse med. Rønne Bibliotek er, som flere læserbrevskribenter har pointeret allerede, Bornholms store, fælles bibliotek, som kan noget mere end Bornholms Folkebibliotekers andre seks filialer. Som øens største bibliotek har Rønne Bibliotek det største udtræk af bøger, store udstillinger, arrangementer og aktiviteter af mange forskellige slags, og Rønne Bibliotek er det centrale udgangspunkt for alle biblioteksfilialers daglige aktiviteter".

Frygter forringelser

Medarbejderne skriver, at de – på baggrund af erfaringer med tidligere flytninger af folkebiblioteker – er bekymrede for en forringelse af det samlede bibliotekstilbud på Bornholm.

"Vi er ikke bekymrede, fordi man foreslår et samarbejde på tværs af kulturelle institutioner, men fordi vi har oplevet "kloge" sammenlægninger før, hvis formål har været at spare kvadratmeter, og hvor resultatet ikke nødvendigvis har været til folkebibliotekernes – det vil sige borgernes – fordel. Skal en sammenlægning af forskellige fagligheder lykkes, kræver det tid, omtanke og ressourcer, og det skal der være politisk vilje til".

"Bekymringen bliver reel, når borgmesteren til det offentlige borgermøde den 17. april udtaler, at han har overvundet sin skepsis om flytning af biblioteket, fordi der er tydelige økonomiske fordele ved en

sammenlægning af driftsmidler og ledelse. Det vi hører er, at de vigtigste faktorer for bibliotekets flytning er driftsmæssige besparelser. Det ser vi ikke som særligt visionære argumenter for et nybyggeri/ombygning", skriver medarbejderne i udtalelsen.

Savner visioner

"Folkebibliotekerne er det demokratiske mødested, med fri og lige adgang for alle. Hvorfor flytte et bibliotek, der fungerer godt i nuværende rammer?", skriver medarbejderne.

"En ambitiøs bibliotekspolitik er en investering i vores lokalsamfund. Vi savner bibliotekspolitiske visioner på Bornholm for folkebibliotekerne som bibliotek, en debat, der allerede er i fuld gang rundt omkring i landet på opfordring af Kulturministeriet og Danmarks Biblioteksforening. En kulturpolitisk debat, som vi naturligvis rigtig gerne inviterer til og deltager i sammen med politikere, borgere og BRK", skriver medarbejderne fra Bornholms Folkebiblioteker.