Arbejder kommunen i raketfart?

Arbejder kommunen i raketfart?
LEDER | ABONNENT | 23. JAN 2023 • 05:30
Tommy Kaas
Digital chef
LEDER | ABONNENT
23. JAN 2023 • 05:30

Hvor hurtigt går det egentlig med byggesagsbehandlingen i kommunen?

Raketfart. Med det ord beskrev vi i Tidende torsdag det tempo, som kommunens byggesagsbehandling pludselig befinder sig i – i hvert fald ifølge kommunen selv.

Ifølge lederen af Byg, Jacob Sten Jensen, har Bornholms Regionskommune lagt sig i overhalingsbanen og arbejder nu meget mere effektivt end tidligere, og det har resulteret i, at man i 2022 løste 41 procent flere sager end i 2021.

Derudover har tilfredsheden med arbejdet i afdelingen bevæget sig fra at ligge på 1,8 til nu 4,2 på en skala til fem. "En solstrålehistorie", siger Byg-chefen.

Og det er det indiskutabelt, hvis tallene står til troende. Lige nu kan kommunen ikke dokumentere udviklingen med andet end ord, og man gemmer sig endda også bag, at den næste tilfredshedsmåling fra Dansk Industri formentlig heller ikke vil have et markant anderledes billede end det, som lignende målinger har tegnet på det seneste.

Byg har nemlig et blakket ry, og selv om effektiviteten lige nu er på sit højeste, så tager det stadig sin tid at sagsbehandle.

I den forbindelse er det vigtigt at påpege, at byggesager i eksempelvis bevaringsværdige områder aldrig må jappes igennem. Det er tvingende nødvendigt, at vi fortsætter med at passe enormt godt på vores kulturarv og fastholder et Svaneke-agtigt regime over for grimme projekter på vores smukke ø.

Torsdagens historie kunne i øvrigt ikke imponere et par bygmestre, som Tidende var i kontakt med. Kim Christiansen fra Nordbornholms Byggeforretning tvivler på, at skuden er vendt, og tømrermester Flemming Nielsen kunne med ærgrelse i stemmen konstatere, at han stadig venter på byggetilladelse på to mindre projekter i Rønne og Gudhjem – og han har ventet i halvandet år.

Med lad os indtil videre fastholde, at det er positivt, hvis Byg endelig er ved at arbejde sig gennem bunkerne. Der er blevet tildelt flere midler til området, og her kan være et eksempel på, at det faktisk nytter, hvis politikerne sætter sig for at komme et problem til livs.

Og lad os så komme det til livs, så bygmestrene og alle de privatpersoner, der venter i måneder og atter måneder, snart kan få lov til at komme i gang med deres projekter. Bornholm har nemlig ikke råd til, at der bliver nølet med byggesagsbehandlingen i en grad, som det er sket de senere år.

Vi glæder os til at se dokumentationen for raketfarten.