Åbent brev med bornholmske bekymringer: Et alvorligt angreb på kandidatuddannelsen i sygepleje

SYNSPUNKT | BORNHOLM | ABONNENT | 14. DEC 2021 • 16:30
Af:
Susanne Due Kristensen (A)
Leila Lindén (A)
Line Ervolder (C)
Christine Dal Thrane (V)
Stine Roldgaard (SF)
Brian Høier (A)
Vibeke Westh
SYNSPUNKT | BORNHOLM | ABONNENT
14. DEC 2021 • 16:30

Aarhus Universitet planlægger at nedlægge kandidatuddannelsen for sygeplejersker i København, hvilket reelt vil afskære bornholmske sygeplejersker fra at videreuddanne sig inden for eget fag, advarer flere regionsrådsmedlemmer om.

Aarhus Universitet planlægger at nedlægge studiepladser, så sygeplejersker ikke længere kan tage en kandidatuddannelse på Sjælland.

Det vil være en katastrofe for hospitalerne i Region Hovedstaden, både kvalitetsmæssigt, men også fordi kandidaterne mange steder står for uddannelsen af nye sygeplejersker. Vi har i disse år mere end nogensinde brug for at styrke sygeplejefaget, ikke afmontere det.

Det danske sundhedsvæsen befinder sig i en alvorlig situation. Sygeplejersker overalt i landet tager drastiske midler i brug for at råbe arbejdsmarkedets parter, politikere og andre beslutningstagere op: De har for travlt. De efterlyser bedre løn-, uddannelses- og arbejdsvilkår. De er udmattede, flere forlader faget og færre søger ind på sygeplejerskeuddannelsen.

Vi forstår og anerkender til fulde sygeplejerskernes indsats og opråb. Regionsrådet i Hovedstaden har netop bevilget 30 millioner kroner til blandt andet fastholdelse på de mest trængte hospitalsafdelinger i regionen, og nu har også Folketinget bevilget en vinterpakke til landets sygehuse. Bevillingerne løser ikke problemerne, men de er et skridt på vejen og et vigtigt politisk signal til blandt andre sygeplejerskerne om, at vi tager dem alvorligt.

Men Aarhus Universitet går en anden vej. De har planer om at nedlægge kandidatuddannelsen i sygepleje i den østlige del af landet fra 2023. En overraskende, men også helt uacceptabel drejning, set i lyset af, at flere og mere kvalificerede sygeplejersker efterspørges som aldrig før. I den situation må det kunne forventes, at universiteterne også tager deres del af ansvaret og bidrager til at udvikle sygeplejefaget frem for at afvikle det.

Sygeplejersker varetager i ordets egentlige forstand en samfundskritisk opgave – og vi mangler dem.

Derfor er der brug for, at vi sammen og på tværs af sektorer vender udviklingen. Sammen skal vi styrke sygeplejerskernes trivsel, arbejdsglæde og ønske om at arbejde på de danske hospitaler – og ikke mindst gøre sygeplejefaget attraktivt igen, så flere unge får lyst til at søge ind på grunduddannelsen. Vi skal sikre gode forsknings- og uddannelsesvilkår for sygeplejen, så den pleje, vi tilbyder patienterne, bliver endnu mere kvalificeret og evidensbaseret.

Sidst, men ikke mindst, skal vi sikre attraktive videreuddannelses- og karrieremuligheder inden for sygeplejen for både unge og ældre sygeplejersker, så de bliver i faget.

Hvis Aarhus Universitet med et pennestrøg beslutter at fratage sygeplejerskerne i Østdanmark deres videreuddannelsesmuligheder på kandidatniveau inden for eget fag, vil det være et utroligt dårligt signal at sende til en i forvejen presset faggruppe, men det vil også medføre et uforholdsmæssigt stort fremtidigt kompetencetab for alle Region Hovedstadens hospitaler. For kandidatuddannede sygeplejersker er med til at sikre, at patienterne plejes og behandles efter bedste standarder, og at sygeplejestuderende sikres et kvalificeret uddannelsesforløb.

I 30 år har Aarhus Universitet udbudt kandidatuddannelsen i sygepleje ved Campus Emdrup i København. Det er en veldrevet og attraktiv uddannelse med et stabilt ansøgerantal.

At nedlægge disse studiepladser er direkte uklogt, fordi det vil gøre det endnu mere umuligt at fastholde og rekruttere flere til sygeplejefaget. For sygeplejersker er ambitiøse.

Hvis Aarhus Universitet, som en del af deres helhedsstrategi nedlægger kandidatuddannelsen i København, vil sygeplejerskerne fortsat videreuddanne sig, men så bliver det inden for områder, der fører dem væk fra hospitalerne, fordi sygeplejersker på Sjælland og Bornholm reelt afskæres fra muligheden for at videreuddanne sig på kandidatniveau inden for eget fag.

Vi forstår selvfølgelig godt det pres, man som universitet oplever i forhold til kravet om udflytning af studiepladser, men at fjerne den eneste mulighed, sygeplejersker på Sjælland og Bornholm reelt har for at videreuddanne sig inden for eget fag, er et kæmpe samfundsmæssigt selvmål.

For nu og i fremtidens sundhedsvæsen, har vi mere end nogensinde før brug for flere stærke, kandidatuddannede sygeplejersker, ikke færre.

Så kære Aarhus Universitet og ansvarlige uddannelsespolitikere: Det her duer simpelthen ikke!