'Før ordningen blev introduceret, måtte vi gå på kompromis med patientplejen, fordi vi var så presset'

'Før ordningen blev introduceret, måtte vi gå på kompromis med patientplejen, fordi vi var så presset'
Malene Møller Jensen er farmakonom på Bornholms Hospital og ansat af Region Hovedstadens Apotek til blandt andet at håndtere medicin til patienterne på medicinsk sengeafsnit. Pressefoto
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 20. JAN 2022 • 19:00
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT
20. JAN 2022 • 19:00

Manglen på sygeplejersker får landets hospitaler til at tænke i nye løsninger. På Bornholms Hospital løses en række tidligere sygeplejeopgaver nu af farmakonomer. Det frigiver tid til at være hos patienterne.

 

Når en patient på medicinsk sengeafsnit på Bornholms Hospital skal have medicin, er det oftest en farmakonom, der har håndteret og leveret medicinen ud fra journalen. Formålet med dette er at aflaste sygeplejerskerne, oplyses det i en pressemeddelelse.

– Vi får tit at vide, at vi gør en stor forskel for sygeplejerskerne, fordi det frigiver ressourcer, som kommer patienterne til gode, fortæller Malene Møller Jensen, der er én ud af i alt fire farmakonomer, som er ansat til at blande medicin til patienterne.

De fortæller også, at de savner os, når vi ikke er der, og det bekræfter os virkelig i, hvor meget de sætter pris på, at vi er blevet en del af afdelingen

Malene Møller Jensen, farmakonom, Bornholms Hospital

– De fortæller også, at de savner os, når vi ikke er der, og det bekræfter os virkelig i, hvor meget de sætter pris på, at vi er blevet en del af afdelingen, fortæller Malene Møller Jensen.

En stor hjælp

For specialeansvarlig sygeplejerske Kristine Tranberg er farmakonomordningen en stor hjælp, og hun glæder sig over at have mere tid til sin kerneopgave: patienten.

– Medicinhåndtering er en stor opgave, der tager tid at løse. Med den her ordning får vi hjælp af en faggruppe, der kan fokusere på kun den opgave, og det frigiver os til at være hos patienten og tage os af sygeplejefaglige problemstillinger. Det betyder også, at vi kan drage viden af farmakonomerne omkring medicinen.

Særligt udskrivelsesmedicinen er en kompliceret opgave, som nu håndteres af farmakonomerne, hvilket resulterer i færre afbrydelser for sygeplejerskerne.

– Der er færre opringninger fra sygeplejersker i kommunen med spørgsmål til udskrivelsesmedicinen, fordi farmakonomer, modsat sygeplejersker, kan stå uforstyrret i et medicinrum med fokus på opgaven. De kommer også med forslag til stuegang om, hvordan medicinlisterne kan optimeres og tilrettes patienten. Og de sørger for, at det er lettere for os at dosere medicinen på de tider, farmakonomerne ikke er på arbejde, siger den specialeansvarlige sygeplejerske.

Øget patientsikkerhed

Udvalgte sygeplejeopgaver varetages nu af en faggruppe, der har medicineringsprocessen som sit kerneområde. Og det er med til at løfte både kvaliteten og patientsikkerheden, forklarer Kristine Tranberg.

Før ordningen blev introduceret, måtte vi gå på kompromis med patientplejen, fordi vi var så presset

Kristine Tranberg, specialeansvarlig sygeplejerske

– Vi er vant til en høj standard, men før ordningen blev introduceret, måtte vi gå på kompromis med patientplejen, fordi vi var så presset, når vi også skulle stå i medicinrummet meget af tiden.

– Heldigvis har samarbejdet med farmakonomerne vist sig at fungere utrolig godt og er enormt givende, fordi farmakonomerne har en høj faglighed med sig, og de ved, hvad de skal kigge efter, siger hun.

Vagtdækning forbliver en udfordring

Farmakonomordningen ændrer dog ikke på, at hospitalet fortsat mangler sygeplejersker, understreger Kristine Tranberg. Og den pointe er hospitalsdirektør Annemarie Hellebek enig i.

– Når vi inddrager farmakonomer i sygeplejerskernes arbejde, er det fordi, det er en stor hjælp i dagligdagen. Farmakonomerne kommer med en stor faglighed inden for medicinhåndtering.

– Men vi løser ikke udfordringen med at sikre, at der er nok sygeplejersker til at dække vagtplanen døgnet rundt. Og den problemstilling forsøger vi hele tiden at forholde os til og komme med løsninger på, siger hospitalsdirektøren.


Fakta

  • Farmakonomerne er alle ansat af Region Hovedstadens Apotek
  • Farmakonomordningen forløber i øjeblikket udelukkende på medicinsk sengeafsnit
  • Der er i alt fire farmakonomer tilknyttet SA2 på Bornholms Hospital