17 eksempler på godt samarbejde

17 eksempler på godt samarbejde
Hammerhavn. Foto: Hans Ketil
KOMMENTAR | ABONNENT | 7. NOV 2023 • 15:30
Af:
Hans Ketil
Gustav Møllersvej 13
Nexø
KOMMENTAR | ABONNENT
7. NOV 2023 • 15:30

De fire kajakklubber har i samarbejde med blandt andet kommunen og en række fonde ydet en mangeårig indsats for friluftslivet.

De moderne og rummelige havkajakker giver mulighed for at medbringe alt nødvendigt grej til overnatning og friluftsliv. Men da vi ikke har allemandsret i Danmark, var problemet før 2008, at hvis man ville ro Bornholm rundt i kajak over nogle dage, så fandtes der ikke overnatningsmuligheder tæt på kysten, hvor man lovligt kunne slå et lille telt op, bortset fra nogle få kystnære campingpladser på østkysten. I årene 2005-2008 fik Nexø Kajakklub derfor i samarbejde med DGI etableret fire primitive kystnære teltpladser. Det viste sig efterfølgende, at behovet var større.

I 2016 mødtes repræsentanter for de fire bornholmske kajakklubber derfor for sammen at skabe et sammenhængende net af kystnære sheltere. Det første shelterprojekt i 2016-2019 resulterede i syv sheltere, og efter fire års indsats har klubberne nu afsluttet deres andet shelterprojekt og fået opsat yderligere otte. Med de to sheltere, som Tejn borgerforening har fået opsat på havnen, er der nu i alt placeret 17 af de små karakteristiske trekantede eller teltformede sheltere langs Bornholms kyst. Sammen med de sheltere og primitive teltpladser, som Naturstyrelsen i de mellemliggende år har oprettet og de kystnære campingpladser, findes der således i dag 19 muligheder for primitiv overnatning langs Bornholms kyst.

Kajakklubbernes projekter er foregået i tæt samarbejde med medarbejdere i kommunens natur-, miljø- og planudvalg, som har bistået med dispensationsansøgninger til de berørte myndigheder, ansøgninger om byggetilladelser og ibrugtagningstilladelser samt praktisk arbejde med klargøring af de enkelte pladser. Kajakklubberne har fungeret som projektledere, skaffet fondsmidler og lagt rigtig mange timer i praktisk arbejde som for eksempel malerarbejde, transport af de enkelte elementer og koordinering af samarbejdet med kommunen, entreprenører og fonde. Efter afslutningen af projekterne er shelterne overdraget til kommunens ansvar og vedligeholdelse og er nu frit tilgængelige for offentligheden.

Aftalerne

Indledningsvis gennemtrawlede klubberne hele Bornholms kyst med lup for at finde egnede steder til shelterne. Vores krav til pladserne var blandt andet, at de ikke måtte ligge længere end 100 meter fra vandkanten, og de skulle kunne tilgås såvel fra havsiden som kyststien, så både vandrere, cyklister, lystfiskere og andre friluftsfolk kunne få glæde af dem. Vi fandt 13 velegnede steder, og sammen med kommunens ansatte udvalgte vi en håndfuld, som vi ville arbejde videre med.

Der blev indgået aftaler med private lodsejere, og kommunen søgte om dispensation hos en lang række berørte myndigheder og høringsberettigede interesseorganisationer. Klubberne søgte 11 fonde om tilskud og fik ret hurtigt lovning på bevillinger fra Brd. Larsens Legat, Bornholms Brand, Nordea fonden, Friluftsrådet, Lokale- og Anlægsfonden og Veluxfonden. Tilsammen dækkede deres bevillinger vores budget på 400.000 kroner. Tømrerelever på Campus Bornholm har fremstillet spær- og gavlelementerne, og Årsdale Byg har stået for færdiggørelsen ude på pladserne.

Processen har været lang og ikke uden bump på vejen. Således har afslag på dispensationsansøgninger og indsigelser fra nabohøringer forsinket processen og lagt hindringer i vejen for nogle af vore primære ønsker, men det er lykkedes at finde alternative placeringer. Det praktiske arbejde, produktionen af de enkelte elementer, malingen og opstillingen ude på pladserne har tidsmæssigt været den korteste del af processen. Det er myndighedernes sagsbehandling der har taget den meste tid, så det kræver en god portion tålmodighed at sidde i venteposition i uger og sommetider måneder for at kunne komme videre. Det har også betydet, at vi flere gange har måttet søge om udsættelse af fondenes tidsfrister, men heldigvis har fondene alle været forstående over for vores situation og fastholdt deres bevillinger.


Hasles to sheltere. Foto: Hans Ketil

 

Efter sammenlagt syv-otte års arbejde står de 17 sheltere nu klar til at byde alle, der dyrker friluftslivet, velkommen. Naturstyrelsens sheltere kan bookes, men for de øvriges vedkommende er det først til mølle-princippet, der gælder. Man må overnatte en nat fra klokken 18 til 10 næste morgen, så skal man drage videre.

Ved gennemgang af de gæstebøger, som har ligget fremme siden 2019, har vi fået meget ros for shelternes udformning og placering. Ikke mindst har vi hvert år kunnet dokumentere hundredvis af overnattende gæster fra store dele af verden. Vandreguruen Gitte Holtze har sågar i Politiken udnævnt shelterne i Røstad til Danmarks bedste. Det er således en stor glæde for arbejdsgruppen at mærke, at vi med vores indsats har imødekommet et stort behov og været med til at promovere Bornholm som en outdoor destination.

Alle overnatningsmuligheder findes beskrevet på Naturstyrelsens hjemmeside udinaturen.dk under linket ”Ud og sove i naturen”. Nu har vi blot et ønske om, at brugerne vil hjælpe os med at passe på shelterne, så de kan være til glæde for mange mennesker i mange år.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT