Winni Grosbøll: På alle måder en dejlig melding

Winni Grosbøll: På alle måder en dejlig melding
Borgmester Winni Grosbøll (S). Arkivfoto: Allan Rieck
| ABONNENT | 29. MAJ 2020 • 16:26
Af:
redaktionen
| ABONNENT
29. MAJ 2020 • 16:26
Borgmester Winni Grosbøll (S) er lettet efter meldingen om, at Danmarks grænser til Tyskland, Norge og Island åbner igen fra d 15.juni.

Det skete, da Regeringen ved et pressemøde fredag eftermiddag kunne præsentere en ny fase i genåbningen af Danmark.

– Det er bare rigtig dejligt, siger hun.

For med en nedlukning siden d. 14. marts har især turistbranchen holdt vejret. Og særligt at tyskerne nu kan komme til Bornholm til sommer betyder en massiv vitaminindsprøjtning til sæsonen, understreger hun.

– Vi er rigtig mange, der er lettede, fordi det kommer til at betyde, at vi får en turistsæson som ikke bare bliver kort, men faktisk strækker sig til hen over efteråret. Mange tyske turister kommer forskudt af de danske, og selvom det ser ud til, at vi faktisk får mange danskere i år, så har bekymringen været tyskerne, siger Winni Grosbøll.

Borgmesteren gør sig dog ikke forhåbninger om, at det kan indhente alt det tabte fra påsketurismen, men det er trods alt et stort skridt i den rigtige retning, mener hun.

– Vi kan ikke komme uden om, at der har været tab  i foråret, men udmeldingen her gør, at vi i hvert fald få en god sæson, der strækker langt. Nu får vi både en masse danske turister i højsæsonen men også en flot eftersommer. Det betyder enormt meget i forhold til vores beskæftigelse og turismeerhvervet som helhed. Så på alle måder er det bare en dejlig melding, siger Winni Grosbøll.

Ingen grund til bekymring 

I regeringens plan præsenterede man en kontrolleret åbning af grænserne mod Tyskland, Island og Norge. Det indebærer blandt andet, at udenlandske turister ikke må opholde sig i København og minimum skal booke ophold med seks dages varighed. Disse restriktioner kommer dog ikke til at gå ud over turismen på Bornholm, mener Grosbøll.

– Det er ikke noget, der kommer til at volde os udfordringer. Tværtimod er det mit indtryk, at tyske turister ofte opholder sig længere på øen end de danske, så det er ikke en ugunst for os - tværtimod.

Grænsen mod Sverige vil fortsat være lukket indtil efter sommer. Men heller ikke det bekymrer Winni Grosbøll i forhold til turistsæsonen.

– For bornholmere, der skal igennem Sverige, bliver det fortsat besværligt. Men set med beskæftigelsesbriller, så er tyskerne bare langt det største marked i vores turisme.

At genåbningen mod Sverige lader vente på sig, skal dog også ses i lyset af, at landets smittetryk har været højere end i Danmark. Her ligger vi på niveau med Tyskland. Det hæfter borgmesteren sig ved i spørgsmålet om bekymringen for smitte, som nogle måske måtte sidde med.

– Smittetrykket er det samme, så der er ikke noget, der tilsiger, at tyskere skulle smitte mere. Så hvis vi fortsat husker at holde fast i retningslinjer med afstand og god håndhygiejne, så er jeg ikke så bekymret. Det synes jeg heller ikke folk skal være, fordi der er heldigvis god plads på vores ø, siger Winni Grosbøll.

Øvelsen bliver derfor nu også at sikre, at for mange mennesker ikke samles for tæt, når sommergæsterne igen kommer.

– Det er vores opgave som myndighed at gøre det her til en god oplevelse for alle. Så selvom at vi får mange gæster på øen, så vil vi stadig sikre os at der ikke kommer for mange menneskemængder, og folk, der hober sig op i trængsel. Der har politiet, kommunen og Destinationen imellem arbejdet for at sikre, at retningslinjerne bliver overholdt - det har heldigvis haft en god premiere i Kristi Himmelfartsferien. Nu prøver vi det af igen i pinsen, og så må vi se, hvordan vi skal gøre det til sommer. Det er den opgave, der lægger på os nu, siger Winni Grosbøll.