Vigtig indsats mod plastik: 80 procent skal genanvendes i 2030

Vigtig indsats mod plastik: 80 procent skal genanvendes i 2030
Klaus Petersen, virksomhedsrådgiver hos Bornholms Landbrug og Fødevarer, er lokal ankermand på det nye plastiktiltag. Arkivfoto: Allan Rieck
| 25. JAN 2021 • 13:54

25. JAN 2021 • 13:54

LANDBRUG

Et nyt samarbejde mellem landbruget og Det Nationale Plastikcenter skal sikre mindre plastikaffald og mere genanvendelse af plast i landbrugs- og gartnerierhvervet.

Landbrugets innovationscenter, Seges, bliver sekretariat for indsatsen, der formelt er sat i gang af Miljøministeriet og Landbrug og Fødevarer.

Det skriver Seges i en pressemeddelelse.

Landbrug og gartnerier i kikkerten

I dag genanvendes en fjerdedel af al plast i landbruget. Regeringen har imidlertid sat et mål om, at 50 procent af al plastik skal udsorteres til genanvendelse i 2025, og i 2030 skal det være 80 procent.

For at finde de løsninger, der skal til for at nå målet, indgår Miljøministeriet, via Det Nationale Plastikcenter, nu et sektorsamarbejde på landbrugsområdet sammen med landbrugsorganisationen Landbrug og Fødevarer.

Sektorsamarbejdet skal se på mulige konkrete løsninger på tværs af værdikæden – fra landbrug og gartnerier til indsamlingsvirksomheder, plastvirksomheder, forhandlere og genbrugsvirksomheder.

Praktiske udfordringer

Sekretariatet for sektorsamarbejdet kommer til at ligge hos Seges, som er landbrugets innovations- og videnscenter i Aarhus.

Specialkonsulent i Seges, Mille Møller Nielsen står i spidsen for det nye sekretariat, og hun forklarer, hvorfor det ikke er lige til at finde løsningerne:

– Vi ønsker alle at bruge mindre plast og genanvende en større andel af vores plastforbrug. I landbrugs- og gartnerierhvervet kan vi selv gøre en del, blandt andet gennem samarbejde om løsninger. Men vi støder også på praktiske udfordringer i forhold til for eksempel indsamling og genanvendelse, når plasten har forladt landbruget. Derfor har vi brug for myndighedernes og Det Nationale Plastikcenters hjælp, og derfor er især sektorsamarbejdet vigtigt. Den landmand eller gartner, der i dagligdagen sorterer plast, skal ikke gøre det forgæves, siger Mille Møller Nielsen.

 

Landmænd klar til at skrue plastforbruget ned

På Bornholm følger landbruget det nye initiativ meget nøje og glæder sig over det nye sektorsamarbejde.

Det siger virksomhedsrådgiver i Bornholms Landbrug og Fødevarer, Klaus Petersen i en pressemeddelelse.

På Bornholm har man den helt særlige udfordring, at forbrændingsanlæggets kedler efter planen slukker i 2032, som et led i at gøre Bornholm til et affaldsfrit samfund.

– Dermed er der principielt kun to veje frem: At eksportere plastikaffaldet eller genanvende det, siger Klaus Petersen ifølge en pressemeddelelse fra dansk landbrugs innovationscenter, Seges.

Bornholms Landbrug og Fødevarer søsætter derfor projektet Circlewrap.

– Det skal forberede os til en fremtid, hvor landbrugsplast genanvendes 100 procent. Vi vil afsøge mulighederne for at indsamle og genanvende de forskellige typer af plastik fra landbrugssektoren, kortlægge hvor meget plastaffald, der er i landbruget, hvilke typer, der er tale om, og i hvor høj grad, det kan genanvendes. Det er viden og erfaringer, landbruget i hele landet kan gøre brug af, og derfor er vi glade for, at der nu oprettes et sektorsamarbejde på området. Vi er jo i landbruget afhængige af plast til for eksempel sikring af hygiejne og kvalitet i ensilage, hø og halm til foder, siger Klaus Petersen.

Søger støtte i grøn pulje

En række landmænd på Bornholm har allerede sagt ja til at være med i projektet, og det samme har affaldsselskabet Bofa og det lokale vognmandsfirma Fugato.

– Vi vil nu søge opbakning fra Bornholms Regionskommune. I foråret 2020 modtog Bornholm en pris på 500.000 euro, som siden er lagt i en grøn tilskudspulje, som netop støtter initiativer som vores, siger Klaus Petersen.

Hos Bofa falder projektet ind i det eksisterende arbejde med at gøre Bornholm til affaldsfrit samfund i 2032:

– På Bornholm har vi en vision om, at alt affald skal genanvendes eller genbruges i 2032, så vi ser frem til dette nye samarbejde med Bornholms Landbrug og Fødevarer om landbrugsplast, der vil bringe os tættere på vores mål. Samarbejdet om landbrugsplast indgår i vores udviklingsplatform Zero Waste Bornholm, hvor vi sammen med erhvervslivet udvikler nye cirkulære løsninger og forretningsmodeller, der blandt andet skal bane vej for et affaldsfrit Bornholm, siger direktør Jens Hjul-Nielsen.