'Vi skal kende historien godt for at forstå og tage stilling til nutiden'

'Vi skal kende historien godt for at forstå og tage stilling til nutiden'
Udgiver: Hakon Holm Publishing
| 6. APR 2021 • 21:02

6. APR 2021 • 21:02

KULTUR

Mandag var det 75 år siden, de sovjetiske styrker forlod Bornholm, hvor de havde opholdt sig i 11 måneder efter slutningen af Anden Verdenskrig – og efter i samarbejde med danske frihedskæmpere at have sat de nazistiske besættere på porten i maj 1945.

Med Bornholm som udsigtspunkt tager forfatterne Niels Geckler og Morten Friis Jørgensen i den nyudkomne bog "Bornholm i krig og fred" læseren i hånden igennem storpolitiske aspekter, spændinger og konflikter både før og under verdenskrigen, under Den Kolde Krig og helt frem til i dag med mere nutidige konflikter og trusler.

En pressemeddelelse om bogen fortæller, at den handler om et Danmark, hvor både kynismen og dilemmaerne bag beslutninger og handlinger er uafviselige og for manges del stadig kontroversielle:

– Vi skal kende historien godt for at forstå og tage stilling til nutiden, mener forfatterne.

"Bornholm i krig og fred" er et gennemillustreret værk på 448 sider, som udgives af Hakon Holm Publishing, og hvor forfatterne ønsker at give læseren ny viden og indsigt om Danmarks og Bornholms stærke bånd og perspektiver til verdenspolitikken. Både før og under Anden Verdenskrig og helt frem til i dag, hvor soldater på også Bornholm bliver specialtrænet og udsendt til brændpunkter ude i verden.

Forfatterne er journalist Morten Friis Jørgensen og cand. mag. i historie Niels Geckler, der selv har været udsendt som soldat til Balkan på SFOR Hold 6 i 1998. Ifølge pressemeddelelsen leverer de to tankevækkende perspektiver, dramatiske optrin og pudsige episoder om alt lige fra den tyske besættelse og Bornholms kortvarige status som en del af den blodige østfront, over koldkrigens spionageaktioner på og fra Bornholm og til dagligdagen som bornholmsk soldat både her og i Helman i Afghanistan.

Forfatternes intention er via Bornholm at hjælpe læseren til en dybere forståelse for komplekse sammenhænge i dansk sikkerhedspolitik.