Varmestriden fortsætter: Beof har trukket RVV i byretten

Varmestriden fortsætter: Beof har trukket RVV i byretten
Blok 6 set indefra. Kraftværksblokken blev ombygget til ren træflisfyring for fem år siden, og energien derfra bruges både til at producere strøm og varme. Arkivfoto: Berit Hvassum
ENERGI | RØNNE | ABONNENT | 3. OKT 2021 • 16:12
Jakob Nørmark
Journalist
ENERGI | RØNNE | ABONNENT
3. OKT 2021 • 16:12

Rønne Vand og Varme tilbageholdt i flere år en større del af betalingen for varmen. I foråret tabte RVV en voldgiftssag og betalte efterfølgende 30 millioner kroner til Bornholms Energi og Forsyning, der mener, at RVV mangler at betale renter.

Rønne Vand og Varme (RVV) og Bornholms Energi og Forsyning (Beof) og selskabernes advokater skal snart mødes endnu en gang i retten – denne gang i den bornholmske byret i en sag om manglende rentebetalinger.

– Vi blev stævnet af Beof inden sommerferien, fortæller RVV-direktør Erik Steen Andersen.

– For at holde gryden i kog har de anlagt en sag på 1,9 millioner kroner, som kører i byretten her i efteråret. Det, synes jeg dybest set, er noget pjat, og det er ikke noget, der bringer parterne nærmere hinanden, siger Erik Steen Andersen.

Denne udlægning og bemærkningen om at holde gryden i kog tager Beofs direktør Claus M. Andersen afstand fra.

– Vi har ingen intentioner om at optrappe nogen konflikter, siger den administrerende direktør, der tiltrådte ved årets start og således ikke har været involveret i det lange, forudgående forløb.

Hos Beof er opfattelsen, at RVV har undladt at acceptere et standard-rentekrav, der vil påfalde alle andre kunder, der ikke betaler deres regninger til tiden.

– Vi forfølger et rentekrav, vi føler, vi er berettiget til, og som vi ville gøre over for alle andre kunder med restancer. Vi er nødt til at være tro mod de forretningsbetingelser, vi har. Vi kan ikke forskelsbehandle, siger Claus M. Andersen.

Henviser til tidligere dom

RVV mener omvendt, at selskabet kan undgå renter på grund af særlige regler for fjernvarmeselskaber. Ifølge Erik Steen Andersen kan RVV henvise til en tilsvarende dom, der undtager rentebetalinger for forsyningsselskaber, som opererer efter et hvile-i-sig-selv-princip.

Den nye rentetvist hænger sammen med den langvarige varmestrid mellem varmeproducenten (Beof) og køberen/distributøren af varmen (RVV). I det store billede er 1,9 millioner kroner et mindre beløb, for hele sagen handler om godt 45 millioner kroner – og reelt set endnu mere, når man indregner den fortsatte og vedblivende uenighed om, hvad den producerede varme bør koste for RVV.

To voldgiftssager

Rentekravet fra Beof er opstået, fordi RVV gennem tre år tilbageholdt en større del af det beløb, som Beofs datterselskab Bornholms El-Produktion opkrævede for varmen, der produceres på kraftværkets blok 6.

To voldgiftssager med hvert sit udfald har haft betydning for forløbet. Den første sag i 2019 faldt ud til RVV's fordel og betød, at RVV fik dommernes ord for, at det havde været korrekt at tilbageholde millioner af kroner. Den anden kendelse fra marts 2021 til fordel for Beof ændrede imidlertid billedet. RVV måtte tilbagebetale 30,9 millioner kroner og har siden da været nødt til at betale den takst, som Bornholms El-Produktion fakturerer, selv om de hos RVV fortsat er utilfredse med prisniveauet.

At RVV gennem tre år tilbageholdte betalingen, fik konsekvenser hos modparten, bekræfter direktør Claus M. Andersen.

– Det er ikke en hemmelighed for nogen, at firmaets likviditet har været under ganske stort pres, og det betyder jo, at vi har skullet trække på en kassekredit, som vi ellers ikke havde været nødt til at trække på, siger han.

Den civile retssag er endnu ikke berammet, men ventes at finde sted inden for de næste par måneder.