Det håber RVV at få ud af vundet klagesag

Det håber RVV at få ud af vundet klagesag
Det var beslutningen om at ombygge blok 6 på kraftværket i Rønne til 100 procent afbrænding af træflis, der lagde kimen til den mangeårige konflikt mellem el- og varmeproducenten Beof og fjernvarmeselskabet RVV. Foto: Berit Hvassum
VARMESTRID | RØNE | ABONNENT | 7. OKT 2021 • 14:00
Jakob Nørmark
Journalist
VARMESTRID | RØNE | ABONNENT
7. OKT 2021 • 14:00

Klagenævn har afgjort, at Energistyrelsen skulle have hørt RVV som part inden ombygningen af kraftværket. Det er uklart, hvilken betydning kendelsen vil få, men RVV mener, at Energistyrelsen bør presse Bornholms Energi og Forsyning til forhandlingsbordet.


Seneste juridiske sejr i den årelange varmestrid gik til Rønne Vand og Varme (RVV) i Energiklagenævnet i august. RVV klagede for to år siden over, at fjernvarmeselskabet ikke var blevet hørt, da Østkraft (i dag Bornholms Energi og Forsyning/Beof) i 2015 fik tilladelse af Energistyrelsen til ombygge blok 6 på kraftvarmeværket. I 2019 afviste Energistyrelsen at genoptage tilladelsessagen, men denne kendelse omstødte Energiklagenævnet for nylig.

"På den baggrund har Energistyrelsen genoptaget ombygningssagen fra 2015, hvor der vil ske partshøring af Rønne Varme A/S (RVV's datterselskab, red.)", skriver Energistyrelsen til Bornholms Tidende.

Energistyrelsens pressechef meddeler, at det er "for tidligt at svare på", hvilke konsekvenser (om nogen) det vil få for Beof, at tilladelsen til kraftværksombygningen skal genoptages.

Hos Beof regner man det for en procedurefejl hos Energistyrelsen, som næppe vil få store konsekvenser i den virkelige verden.

– Det imødeser jeg med stor sindsro. Det er ikke noget, der direkte har med os at gøre, siger Beofs administrerende direktør, Claus M. Andersen.

Håb om pres for ny aftale

Hos RVV, der nu får lejlighed til at kommentere sagen igen, opsummerer direktør Erik Steen Andersen sagen ved at sige, at "Beof pt. leverer el og varme fra et værk, der ikke har en tilladelse" – og tilføjer samtidig, at den udlægning er "sat lidt på spidsen".

RVV og Beof har siden 1. januar 2020 ikke haft en varmeleveringsaftale, og det har medvirket til prisstigningerne på fjernvarmen i Rønne.

Hvad er den for RVV mest ønskelige konsekvens af, at Energistyrelsen skal genoptage sagen og foretage en partshøring?

– Vi kunne godt tænke os, at de siger til Beof: "I skal få lavet en aftale", siger Erik Steen Andersen.

Hvad tror du, det havde ændret, hvis I var blevet hørt som part i 2015?

– Jeg ved ikke, om de havde lyttet til os. Vi ville have sagt, at vi troede, de ville få et problem med mængden af produceret varme, forklarer RVV's direktør Erik Steen Andersen.

Inden ombygningen overvejede Østkraft at lade blok 6 producere varme til Hasle-området. Den plan blev droppet på grund af omkostningerne. RVV har i de forskellige klagesager gentagne gange anført, at kapaciteten på kraftværket er unødigt stor, da kapaciteten blev forøget fra 35 til 40 megawatt (ifølge Beof er den faktiske varmekapacitet fortsat 35 megawatt). Spørgsmålet om afsætningen er centralt, fordi RVV oprindeligt ikke blev hørt ud fra en betragtning om, at afsætningsmulighederne ikke blev påvirket.

Erik Steen Andersen mener, at de seneste års forhøjede varmepriser kan føre til, at RVV får ret i påstanden om overkapacitet og afsætningsproblemer ad omveje. Det skyldes en frygt for, at prisniveauet vil få flere kunder til at fravælge fjernvarmen.

– Når man så samtidig – men det vidste vi ikke i 2015 – opsiger varmeaftalen og hæver prisen med 40 procent, er det ikke alene værket, der er for stort, men også afsætningen, der bliver truet. Vores mulighed for at afsætte bliver stærkt begrænset, fordi prisen bliver så høj, siger Erik Steen Andersen.

Har I mistet kunder endnu?

– Nogle få, men ikke mere end en håndfuld eller to. Det er noget, man diskuterer en del, kan jeg for eksempel se i protestgrupper på Facebook. Nu sætter man afgiften til el på varmepumper ned. Derfor går vores bekymring den vej.

Om et nyt høringssvar til en tilladelse til en ombygning, der allerede er foretaget, kan ændre noget som helst, kan Erik Steen Andersen også tvivle på. Men det forekommer, at RVV vil bruge kendelsen på et strategisk plan:

– Det er svært at lave om på, for pengene er brugt, og værket er bygget. Men det bør være dem, der har foretaget beslutningerne, der må bære smerten – ikke dem, der har protesteret hele tiden, siger RVV-direktøren.