Inden nytår skrev Tidende om vandfaldet ved Pissebækken i Vang, og i sidste uge var det vandfaldet i Døndalen. Der findes fem store vandfald på Bornholm, og yderligere seks mindre, som hurtigt udtørrer. Denne artikel handler om de sidste tre af de store vandfald – Stavehøl i Kobbeåen, Risebækken på Sydbornholm og vandfaldet på Gedebakkken ved Jægergrotten i Almindingen. Det sidste tager med et fald på 22 meter prisen for at være Bornholms højeste. Der er ikke vandfald hele året, i sommerhalvåret udtørrer åen.
Smukkest i vinterhalvåret
De bornholmske åer udtørrer hurtigt. Fra deres højtliggende udspring løber vandet nedad til udløbet i havet og taber efterhånden pusten. Kun i vinterhalvåret og regnfulde perioder kan øens vandfald imponere, for en tynd vandstråle ned over klipperne kan ikke få pulsen i vejret.
Vandfaldet i Kobbeåen har kun en højde på fire meter, men det fosser dog ud gennem en otte meter høj klippespalte, der med tiden skaber en hulning under klippene. Det kaldte man på Bornholm for en ”høl”. Med den beskedne højde får man ikke associationer til Victoria Falls i Afrika, men alligevel skaber det fossende vandfald et flot natursceneri. Efter vandfaldet løber åen under en viadukt af tilhugget granit. Den blev anlagt i 1916 til jernbanen Rønne-Gudhjem og nedlagt 1952. Bagefter lavede man strækningen om til cykelvej, og efter 1968 blev alle øens jernbanestrækninger transformeret til cykelveje.