'Ulovligt': DF-forslag om betalt advokathjælp afvist uden afstemning

'Ulovligt': DF-forslag om betalt advokathjælp afvist uden afstemning
René Danielsson fik ikke opbakning til et forslag om at yde økonomisk støtte til personer, der ikke har ressourcerne til at klage over kommunen. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 25. NOV 2021 • 18:19
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT
25. NOV 2021 • 18:19

"Det vil ikke være lovligt at gennemføre det fremsatte forslag i sin nuværende form."

Med den konklusion punkterede regionskommunens forvaltning et forslag fremsat af Dansk Folkeparti om, at kommunen fremover skal dække udgifter til borgere, der ønsker at klage over kommunens sagsbehandling.

På grund af den manglende lovlighed afviste et flertal uden om Enhedslisten og Dansk Folkeparti at behandle forslaget i kommunalbestyrelsen torsdag aften.

– En af administrationens bemærkninger er, at det ikke er lovligt, og jeg tænker ikke, at vi behøver tage nogen punkter til afstemning, som ikke er lovligt, sagde Søren Schow (V).

Han blev bakket op af socialdemokraten Bente Helms, Bjarne Hartung Kirkegaard (KD) og Leif Olsen (SF).

Borgmester Thomas Thors (S) citerede Karnovs lovsamling og anbefalede med henvisning til paragrafferne at fjerne punktet fra dagsordenen.

– Begrundelsen for dette er, at der ikke må være nogen risiko for, at kommunalbestyrelsen kommer til at træffe en ulovlig beslutning, da dette vil være ansvarspådragende for det enkelte kommunalbestyrelsesmedlem, der er med til at træffe beslutningen, sagde Thomas Thors.

DF's René Danielsson forsøgte uden held at bringe et alternativt forslag på banen.

– Vi synes, at Ankestyrelsen som minimum skal have mulighed for at komme med en udtalelse om, hvorvidt det kan lade sig gøre i et eller andet omfang, siger René Danielsson (DF).

Lighed for loven

Idéen med udspillet var at sikre retssikkerheden for bornholmere, der ellers ikke har ressourcerne til at tage kampen op. 

"Ofte er mange borgere udkørte, har været gennem langvarige forløb, som har tæret på dem og deres omgivelser, hvilket gør en evt. klagesag uoverkommelig," står der i forslaget, som René Danielsson, Linda Kofoed Persson og Sabine Lyngberg havde fremsat.

I praksis skulle retsstillingen sikres, ved at der "indgås samarbejder med private (gerne bornholmske) advokater, således at borgerne kan tilbydes en uvildig bistand, såfremt at de har et ønske om at klage over en afgørelse. På den måde opnås der lighed for loven – uanset borgers overskud og bankbog," foreslog DF, der ønskede at lave en forsøgsordning gældende indtil 2025.

Støtte til enkeltpersoner

Ifølge kommunens administration vil det være "i strid med forbuddet mod støtte til enkeltpersoner", og opgaven kan heller ikke "udføres med udgangspunkt i kommunalfuldmagtsreglerne", oplyser det.

DF ønskede også at forpligte kommunen til at klarlægge de økonomiske aspekter ved klagesagerne. Det skulle ske med udgangspunkt i antallet af klagesager de seneste tre år indenfor serviceloven, sygedagpengeloven, aktivloven, loven om social pension og dagtilbudsloven. Men da forslaget blev taget af dagsordenen, blev sagen aldrig drøftet.

Retshjælp og borgerrådgiver

I fremstillingen af sagen henviser kommunens administration til alternative veje til hjælp for borgere, der er utilfredse med sagsbehandlingen.

"KFUM’s Sociale Arbejde er pt. undervejs med et lokalt retshjælpsprojekt, hvor borgere kan få gratis juridisk rådgivning på Bornholm. Det er planen, at der skal være et fast rådgivningssted i Rønne. Herudover findes der forskellige andre retshjælpsmuligheder pr. telefon og online – også lokalt funderede ordninger." oplyser forvaltningen.

En lovlig mulighed for kommunalbestyrelsen er at oprette en ny funktion som borgerrådgiver. Opgaverne for en borgerrådgiver omfatter rådgivning og vejledning af borgerne og tilsyn med kommunens administration. Funktionen skal  skrives ind i kommunens styrelsesvedtægt. 

"Lederen af borgerrådgiverfunktionen er ansat direkte af kommunalbestyrelsen og er uafhængig af administrationen, herunder borgmesteren som leder af administrationen," oplyser forvaltningen i sagsfremstilingen.