Udskibningen af de første møller nærmer sig – de kan producere strøm i februar

Udskibningen af de første møller nærmer sig – de kan producere strøm i februar
Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 21. JAN 2021 • 16:45
Jakob Nørmark
Journalist
| ABONNENT
21. JAN 2021 • 16:45

ENERGI

Torsdag var en af de dage, som mandskabet på Rønne Havn og de andre involverede i Vattenfalls havvindmølleprojekt har set frem til længe. Installationsskibet Vole au Vent ankom ved middagstid efter fire dages sejlads fra Rotterdam.

– At skibet er anløbet havnen, er et signal om, at vi går ind i den endelige del af projektet, hvor vi begynder at sætte møllerne op og slutte dem til. Vi har arbejdet på projektet i mange år, og nu kulminerer det, siger Esben Baltzer Nielsen, der bærer titlen head of public affairs & media hos energiselskabet Vattenfall, der vandt Kriegers Flak-udbuddet tilbage i 2016.

Vole au Vent, der tilhører belgiske Jan de Nul Group, kan fragte fire havvindmøller ad gangen ud til Kriegers Flak. De fire mølletårne skal transporteres stående. Tårnelementerne er allerede blevet samlet i Rønne og står klar til at blive flyttet over på skibet. Plads om bord er der også til fire maskinhuse og fire sæt vinger.

Installationsskibet besidder selv fire højtravende tårne – eller ben, som kan sænkes ned i dybet og derved hæve skibet op over havoverfladen, så det omdannes til en stillestående rig. Disse ben er 90 meter lange, og sammen med helikopterplatformen og kranen udgør de installationsskibets mest markante kendetegn.


Foto: Jens-Erik Larsen

Den første udskibning finder sted en af de nærmeste dage.

– Vi forventer, at det vil gå forholdsvis hurtigt med at få skibet lastet. De fire møller skal direkte ud til sitet, og så sætter vi møllerne op og slutter dem til så hurtigt som muligt, siger Esben Baltzer Nielsen, som oplyser, at Vattenfall regner med, at de kæmpestore vindmøller vil være rejst på deres fremtidige plads i Østersøen omkring månedsskiftet fra januar til februar.

Møllerne vil blive sat løbende i drift, efterhånden som de bliver stillet op i havvindmølleparken.

I alt skal 72 vindmøller sejles fra Rønne Havn til Kriegers Flak i løbet af vinteren og foråret.

Projektet skal være afsluttet inden udgangen af 2021, og når alle møller er installeret og sluttet til el-nettet, vil Kriegers Flak være Danmarks største vindmøllepark med en kapacitet på 604,8 megawatt.

– På trods af corona-restriktioner og alt muligt går det efter planen, så vi er meget tilfredse med den måde, det forløber på, siger Vattenfalls medieansvarlige.

Havvindmølleparken placeres i et 132 kvadratkilometer stort område, der ligger øst for Møn og stik syd for svenske Trelleborg. Nord for den danske park har Vattenfall også rettighederne til at opføre en svensk pendant til Kriegers Flak.