Trodser corona: Hasle Refractories mere end fordobler sit overskud

Trodser corona: Hasle Refractories mere end fordobler sit overskud
Ejerne af Hasle Refractories, Michael og Karen Bladt. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 18. APR 2021 • 16:36
| ABONNENT
18. APR 2021 • 16:36

ERHVERV

For knap et år siden føltes situationen på grund af den buldrende pandemi særdeles usikker for alverdens virksomheder.

Deriblandt Hasle Refractories A/S, hvilket fremgår af, hvad direktør i virksomheden Michael Bladt dengang blandt andet sagde her i avisen:

– Vi reber sejlene, reducerer omkostninger og udskyder investeringer. Sidste år investerede vi to-tre millioner kroner i fabrikken. Det kommer vi ikke til at gøre i år. Man må være omkostningsbevidst.

I dag kan han ånde lettet op og se tilbage på et år, som kom til at udvikle sig langt mere positivt, end han dengang kunne vide. Således har virksomheden for 2020 præsteret et plus på 3.006.045 kroner før skat mod et overskud på 1.411.691 kroner året forinden, og den har dermed en egenkapital på 20.875.672 kroner.

Vi er en lille hårdtarbejdende virksomhed, som bruger mange penge på produktudvikling


Adspurgt hvordan det flotte resultat for sidste år har kunnet ladet sig gøre, alt taget i betragtning, svarer direktøren i dag:

– Vi har ... ja, jeg vil ikke sige, at vi har været heldige, men det har vist sig, at vi er i en branche, som ikke er så påvirket af coronaen. Der er andre virksomheder, som er mere eksponerede og meget mere følsomme såsom hoteller, turisme og mange andre, men vi leverer til cementfabrikker, og byggeriet har det godt. Vi leverer også til eksempelvis affaldsforbrændingsværker, som også har det godt, for der er lige så meget affald, som der plejer. Alt i alt er vi rimeligt upåvirkede.

– Man kan sige, at vi er heldige på den måde, at vi eksporterer til 50 forskellige lande, og det betyder, at hvis nogle af dem dykker, så er der gerne andre, der har det godt. Derfor er vores risikoprofil også bedre end mange andre virksomheders, siger Michael Bladt, som ejer Hasle Refractories sammen med sin hustru, Karen Bladt.

Han tilføjer:

– Omvendt kommer vi formentlig aldrig til at opleve år, hvor vi tjener 10 millioner kroner eller 25 millioner for den sags skyld. Vi håber det selvfølgelig, men vi har nok ikke de store udsving. Vi er en lille hårdtarbejdende virksomhed, som bruger mange penge på produktudvikling og håber på, at det gør, at vi har noget, som vi kan sælge vidt og bredt. Vi håber selvfølgelig også, vi har produkter, som vi kommer til at sælge meget mere af, men vi er nok bare mere steady going, for nu at sige det på godt dansk.


Virksomheden eksporterer sine produkter til cirka 50 lande verden over. Foto: Jesper Westley/Hasle Refractories

Den høje ende

Overrasker det dig, at I er så lidt ramt af pandemien? For næsten et år siden lød du mere bekymret.

– Ja, vi oplevede nok et fald på et par procent og har nok ageret lidt mere forsigtigt end i et år uden corona. Vi har investeret i de ting, vi gerne ville investere i, uden at gøre store vilde tiltag. Vi har været lidt mere forsigtige. Men vi har altså en forretning, som er robust på den måde, at selv om der sker store omvæltninger i verden, er der stadig behov for vores produkter.

Hvis man ser tilbage over en tiårsperiode, hvordan plejer jeres regnskab så at se ud?

– Jeg vil nok sige, at vi lige nu ligger i den høje ende, og hvis vi havde tjent en million havde det været i den lave ende. Jeg synes, 2020 gav et godt resultat, men det er ikke sådan, at vi går rundt med armene over hovedet og tænker, at nu kan det ikke blive bedre, vi håber selvfølgelig, at vi ved at være målrettede i forhold til forskellige tiltag kan nå ud til flere nye kunder. Det, der er vigtigt for os, er, at vi kan sælge vores produkter i alle lande, men også, at vi rammer de lande og områder, hvor de måske er klar til at betale en lidt højere pris end andre.

Hvilke lande er det?

– Vi sælger for eksempel i Mellemøsten til Saudiarabien og Forenede Arabiske Emirater, men oplever i øjeblikket et stort prispres der, og så er der andre lande i eksempelvis Europa og Nordamerika, hvor vi kan sælge med en højere dækningsgrad. Så vi skal være dygtige til at dreje kanonen derhen, hvor folk er klar til at betale en fornuftig pris for det, vi producerer.

Hvordan ser du fremtiden for jer?

– Jeg håber, vi kan holde momentum og få en fornuftig indtjening også i de kommende år. Men det er klart, at vi stadig er forsigtige. Vi igangsætter lige nu ikke store tiltag, for vi ved jo ikke, om der skulle komme en tredje og fjerde bølge, og hvordan det vil påvirke verden, siger Michael Bladt.