Thors og Schow takker ja til besøg på madskolen

Thors og Schow takker ja til besøg på madskolen
Thomas Thors (S) og Søren Schow (V) takker ja til at komme på besøg på madskolen. Foto: Jacob Jepsen
KOMMUNEBUDGET | NEXØ | ABONNENT | 9. SEP 2021 • 13:33
KOMMUNEBUDGET | NEXØ | ABONNENT
9. SEP 2021 • 13:33

Der er ikke sat penge af til den fortsatte drift af madskolen på Paradisbakkeskolen i kommunebudgettet for 2022, og det bliver der ikke ændret på, understreger borgmester Thomas Thors (S), men både han og Søren Schow (V) vil gerne komme og se, hvad der nu skal lukke.

 

Kenneth Larsen, formanden for skolebestyrelsen på Paradisbakkeskolen, kan efter en uges debat og journalistiske historier om kommunalbudgettet stadigvæk ikke forstå, hvorfor Socialdemokratiet og Venstre vil lukke madskolen for at spare én million om året nu og her, når han holder det op mod madskolens potentielle samfundsmæssige gevinst, både socialt og økonomisk.

Kenneth Larsen hører budskabet om, at Socialdemokratiet og Venstre ikke er til at rykke, men han håber på, at Thomas Thors (S) og Søren Schow (V) i det mindste vil komme og besøge madskolen, så de kan se, hvad de er i gang med at skrotte. Derfor har han et par gange via pressen sendt invitationer ud til de to. Bornholms Tidende har fulgt op på invitationen.

Thomas Thors, formanden for Paradisbakkeskolens skolebestyrelse vil gerne invitere dig ned på madskolen, så du kan se, hvad I lukker – og det skal jo så være inden den 16. Tager du imod den invitation?

– Min udgangsmæssige holdning er, at budgetforliget ligger, hvor det ligger. Skulle man være helt konsekvent i den her sammenhæng, skulle vi etablere madskoler på alle de øvrige folkeskoler, og så se i øjnene, at vi vil skulle have en drift på omkring én million kroner hvert sted. Og det har vi ikke råd til.

– Vores udfordring er ikke så meget anlæg, vores udfordring er drift, og det er det hele vores diskussion med dem, der er uenige med Venstre og Socialdemokrater, handler om. De vil finansiere driften via kassekreditten, og det kan man ikke.

Selvfølgelig nærer Kenneth Larsen nok et lille håb om, at få madskolen tilbage til budgettet, men det han først og fremmest vil med at invitere dig ned på madskolen, er så at sige at gå en tur med hunden, inden I afliver den. Bare for at se, hvad de har bygget op, også til senere refleksion, hvis man på et tidspunkt skulle få råd til at lave en madskole igen. Vil du det?

– Ja, faciliterne står der jo, så det er et spørgsmål, om man på et tidspunkt kan udnytte den. Men lige nu er vi i den situation, at vi har de to slags Bornholm. Et, hvor det buldrer derudad, og så har vi det kommunale Bornholm, der virkelig er hårdt presset.

– Og min opgave er, at få budgetterne til at hænge sammen. I første omgang for 2022. Og så står vi altså over for nogle meget store krav til os selv omkring driften de kommende år, og der kan det altså ikke nytte noget, at vi ikke forsøger at begrænse driftudgifterne, og i hvert fald ikke ligger yderligere driftopgaver ind udover det, som vi mener er absolut nødvendigt.

Så den skinbarlige virkelighed er, at madskolen lukker, men det, Kenneth Larsen gerne vil have, er, at du bare kommer ned og ser, hvad det er, I lukker. Har du lyst til at tage imod den invitation?

– Selvfølgelig vil jeg gerne se det, men jeg vil bare gerne understrege, at jeg ikke vil give ham nogen forhåbninger om, at det ændrer sig. Og jeg vil sige, at det er da med stor ulyst, at vi går ind og træffer sådan en beslutning (om at lukke madskolen, red.). Jeg kan sagtens se alt det arbejde, der er lavet. Men udover at være borgmester, er jeg også en slags finansminister, der går ind og siger: "På budgetterne kan jeg se, at det bliver tre gange så svært at få dem til at hænge sammen næste år, og derfor er jeg nødt til, at sige, at der skal skæres". Det nemmeste for mig, med to måneder til valget, vil selvfølgelig være at komme med en hel masse løfter, men det vil bare være utroværdigt og uansvarligt.

Fuld forståeligt, at du ikke vil give nogen falske forhåbninger ud fra det standpunkt, du har, men vil du ringe til Kenneth Larsen og aftale én dag, hvor du kan komme ned og se madskolen?

– Jeg tager gerne imod invitationer, og han kan bare invitere mig, og så vil jeg da gerne dukke op.

Schow vil mødes med hele bestyrelsen

Tidende præsenterer Venstres gruppeformand Søren Schow for samme spørgsmål, om han vil tage imod Kenneth Larsens invitation. Han svarer straks, at han altid tager imod sådanne invitationer. Men han ser dog gerne, at det ikke kun er Kenneth Larsen, men hele skolebestyrelsen, der sender en invitation og det også er hele bestyrelsen, der tager imod på madskolen.

– Thomas Thors og jeg var jo begge to med i 360 i går (onsdag red.) på TV2/Bornholm, hvor Kenneth Larsen kom med en anbefaling til, hvor man skal sætte sit kryds, og hvor man ikke skal sætte sit kryds. Og jeg kunne sådan set godt tænke mig at snakke med skolebestyrelsen, om det er en officiel politik, de har?

Tidende har set debatprogrammet igennem. Her kommer Kenneth Larsen ikke med nogen direkte anbefaling til, hvem de bornholmske vælgere skal stemme på til kommunalvalget. Men han svarer på følgende spørgsmål fra TV2/Bornholms vært Karin Aaen:

– Nu har du (Kenneth Larsen, red.) hørt argumenterne. Du har hørt, at politikerne er meget uenige om det her. Har det gjort indtryk?

– Ja, det har det helt sikkert. Jeg håber alle andre, inklusiv mig selv, ved hvor de skal sætte krydset, for det er dybt uansvarligt, svarer Kenneth Larsen.

Gentager sin invitation

Kenneth Larsen afviser overfor Bornholms Tidende at han på skolebestyrelses vegne har sagt, hvem vælgerne bør stemme på.

– Når det kommer til kommunalpolitik, så udtaler jeg mig som privatperson. Jeg udtaler mig overhovedet ikke som skolebestyrelsesformand, og jeg vil aldrig anbefale nogen af medlemmerne af skolebestyrelsen, hvem de skal stemme på.

Personligt har han altid stemt Venstre, men det gør han ikke mere, fortæller han, da han ikke længere har tillid til den måde, partiet, ifølge ham, er med til at forvalte kommunens penge på.

– Jeg har, siden jeg var 18 år gammel, altid stemt på Venstre og har næret stor respekt for Søren Schow. Han har altid fået min stemme. Det får han ikke mere.

– Pt. stemmer jeg nok enten på børne- og skoleudvalgsformand Morten Riis (EL) eller ham fra Dansk Folkeparti, der var inde (Rene Danielsen, red.). Begge to nærer jeg stor respekt for og for deres måder at tænke ideer på.

Skolebestyrelsesformanden er dog glad for at høre, at de to politikere gerne vil komme ned og besøge madskolen, også selvom det ikke vil ændre på deres beslutning.

– Med den politiske holdning, de lægger for dagen, så gør jeg mig heller ikke de store forhåbninger.

– Jeg skal nok sende dem en invitation, og du skriver bare, at skolebestyrelsesformanden for Paradisbakkeskolen har inviteret Thomas Thors og Søren Schow på besøg på madskolen.

Kenneth Larsen påpeger, at det jo skal være inden den 16. september, da kommunalpolitikerne herefter og frem til valget ikke kan komme på besøg på offentlige institutioner.