Thors: 'Bornholmslinjen orienterer rejsende om nye krav'

Thors: 'Bornholmslinjen orienterer rejsende om nye krav'
Foto: Klaus Holsting
| ABONNENT | 4. FEB 2021 • 19:07
| ABONNENT
4. FEB 2021 • 19:07

TRANSIT

Efter at det er kommet frem, at de svenske myndighederne accepterer lyntest som gyldig dokumentation for en negativ covid-test, har Thomas Thors tidligere i dag talt med trafikminister Benny Engelbrecht (S) og Bornholmslinjen om, hvordan de nye grænsekrav skal kommunikeres ud.

Indledningsvist konstaterer den bornholmske borgmester, at det kommende krav om negative tests ved transit gennem Sverige, som træder i kraft lørdag, er til gene for de rejsende fra Ystad til Rønne og omvendt.

– Det er selvfølgelig en ekstra ulejlighed. Men langt at foretrække fremfor en dagstur til og fra Køge, siger han.

For at sikre, at budskabet når ud til de rejsende, har regionskommunen allieret sig med Bornholmslinjen.

– Den bedste måde for os at få fat i folk, som skal med Bornholmslinjen, det er jo via færgeselskabet, hvor vi siger til dem, der har booket billet: få nu taget den her test. Og når testen bliver kontrolleret, så kan I med den her sms vise, at det sker på baggrund af dem og den myndighed, sige Thomas Thors.

Sms'en, som ledsager billetten, er en ekstra sikkerhedssforanstaltning over for de svenske myndigheder, siger Thomas Thors:

– Vi har aftalt med Bornholmslinjen, at de sender besked ud til alle, der booker billet, at de skal have taget den her test. Og så står der også i den sms eller mail fra færgeselskabet, hvad det er for en svensk myndighed, der henvises til. For at give os selv en ekstra sikkerhed, hvis man står ved politikontrol, at man kan sige, at den her test er taget i overensstemmelse med det og det svenske regelsæt.

Så der ikke er en grænsevagtsvikar, der kan sige, at det ikke er nok til at komme igennem her?

– Ja, så kan man sige, det forholder sig faktisk sådan her.

Vinterferie med negativ test

Det står ikke helt klart, hvad pendlere skal gøre, siger Thomas Thors.

Udenrigsministeriet skriver på deres hjemmeside, at folk, der pendler til Sverige for at arbejde, skal kunne fremvise en negativ test, og at den skal fornyes én gang om ugen?

– Vi kommer ikke udenom, at de, der pendler via trafikkorridoren, skal fremvise en negativ covid-attest. Det, vi melder ud, også til de buschauffører og dem, der transporter gods over Sydsverige, det er, at de skal lade sig teste hveranden-tredje dag, for at kunne fremvise negative covid-test. Der står svenske politifolk (ved grænsen og i Ystad Havn, red.), som ikke nødvendigvis er fuldstændig indsat i, om man er pendler eller ej. Det vigtige er, at man kan fremvise en negativ test enten på sin telefon eller på papir.

– For pendlere herfra til København, der vil jeg mene, at det allersikreste er at lade sig teste hveranden dag, så man hele tiden har en test, der dækker.

Thomas Thors opfordrer bornholmere, der skal over via Ystad lørdag eller søndag, til at booke en test via lægen eller coronaprover.dk.

– Vi er ikke helt sikre på, hvornår testcenteret bliver etableret. Så dem, der skal afsted lørdag eller søndag, de skal komme ind og blive testet på Ullasvej senest i morgen, fredag, så de kan fremvise en negativ PCR-test på lørdag og søndag.

Med hensyn til vinterferien, så hilser Thomas Thors alle gæster velkommen, hvis de kan fremvise en negativ covid-test, som er maksimalt 48 timer gammel.

– Alle, der har en gyldig test, kan komme herover på vinterferie. Det er alfa og omega.

 


Det skriver Bornholmslinjen

Sverige indfører fra og med den 6. februar (lørdag, red.) krav om, at alle transitrejsende til eller fra Bornholm, skal kunne fremvise en negativ coronatest ved grænsen mellem Danmark og Sverige.

Kravet gælder alle udenlandske indrejsende, der er fyldt 18 år og derover. Den negative test må max være 48 timer gammel, når grænsen mellem Danmark og Sverige krydses.

Personer, der pendler skal kunne fremvise en negativ test mindst én gang om ugen. Desuden gælder en række undtagelser ved akut behov for rejse, for eksempel ved presserende familiemæssige årsager eller personer, der skal gennemgå en operation.