Thors og Lindén om testkrav fra Sverige: 'Vi arbejder på højtryk for, at danskere i transit bliver undtaget'

Thors og Lindén om testkrav fra Sverige: 'Vi arbejder på højtryk for, at danskere i transit bliver undtaget'
Leila Lindén. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 3. FEB 2021 • 18:34
| ABONNENT
3. FEB 2021 • 18:34

TRANSIT

Der er travlt på telefonerne hos borgmester Thomas Thors (S) og Leila Lindén (S), der regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden, onsdag aften.

– Jeg ved, hvad du vil spørge om, og vi er i fuld gang med at finde en løsning på allerhøjeste niveau, siger Leila Lindén, da Bornholms Tidende ringer efter nyheden om, at Sverige nu kræver, at udenlandske indrejsende skal fremvise en negativ coronatest ved grænsen.

– Vi er i kontakt med både regionsrådets formand og regionsrådets koncerndirektør, der har lovet at bistå os og hjælpe alt, hvad de kan. Det skal nok gå, og vi har sat gang i alt, hvad vi overhovedet kan, siger Leila Lindén.

Fra Thomas Thors er beskeden den samme.

– Det er en forfærdelig ærgerlig situation, og vi har lagt pres på alle de steder, vi kan, siger han.


Thomas Thors. Foto: Jacob Jepsen

Giver ikke mening for transit

Det er ikke længe siden, at den svenske regering indvilligede i at åbne en transitkorridor for danskere, der skulle rejse mellem Bornholm og Sjælland over Rønne-Ystad. Den korridor skal undtages kravet om fremvisning af negativ test, mener Leila Lindén og Thomas Thors.

– Jeg håber, svenskerne er så kloge, at de lader folk i transit rejse gennem uden at skulle vise test. Det giver jo ikke mening at bede om en test, når bornholmerne slet ikke sætter deres fod på svensk jord, men bare kører igennem, siger Leila Lindén.

– Det allerbedste vil være en aftale med Sverige om, at man ikke behøver at vise en test, når man rejser gennem på tro og love om, at man ikke stiger ud af bil eller bus på svensk grund, siger Thomas Thors.

Thors vil have lyntestcenter igen

Han er i løbende kontakt med Region Hovedstaden og transportministeriet for at få lavet en aftale med Sverige.

Derudover arbejder han på at få et lyntestcenter på Bornholm igen.

– Det her er jo en streg i regningen, i og med at vi jo lige nu ikke har det lyntestcenter, som vi burde have haft. Jeg arbejder for, at vi får reetableret et lyntestcenter med betydeligt øget kapacitet. Vi skal have en kapacitet, hvor vi kan teste op mod 5000 om dagen, siger Thomas Thors.

Selv hvis det lykkes transportministeriet at lave en aftale med den svenske regering om, at rejsende i transit er undtaget det nye krav om test, vil borgmesteren fortsat arbejde for at få et lyntestcenter på Bornholm igen.

– Vi skal have et lyntestcenter uanset hvad. Du kan bare se, hvad der sker nu. Vi havde lige fået en åben transitkorridor, og så kommer der de muterede versioner, som gør, at Sverige er i allerhøjeste alarmberedskab. Vi skal kunne klare akutte situationer, som den vi har lige nu, siger han.

Thomas Thors har derfor foreslået regionsrådsformanden, at Region Hovedstaden igen laver en aftale om et lyntestcenter hurtigst muligt.

– Jeg har foreslået, at man hurtigst muligt får stablet et lyntestcenter på benene igen. Det har kørt upåklageligt i Søndermarkhallen, så jeg håber, vi kan få reetableret det, men med en endnu større kapacitet, så alle, der vil rejse til og fra Bornholm, kan blive testet og få et hurtigt svar, siger han.