Thomas Thors udtrykker tillid til svensk politi
Arkivfoto: Torben Østergaard Møller

STENKAST | BORNHOLM | GRATIS
3. AUG 2021 • 17:52
Martin G. Hansen
Journalist

Thomas Thors udtrykker tillid til svensk politi

Borgmester Thomas Thors (S) har sammen med servicedirektør i Bornholms Regionskommune Trine Dorow tirsdag eftermiddag holdt møde med repræsentanter fra Sverige. Mødet handlede om stenkastene mod danske bilister på E65. 

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Thomas Thors. 

Tirsdag er det ni dage siden, der sidst har været et stenkast på strækningen mellem Ystad og Malmø, hvor Thomas Thors på mødet blev oplyst op, at det første registreret stenkast fandt sted allerede i april.

Indtil videre er der registreret 117 anmeldelser om stenkast mod biler på strækningen, hvoraf mere end 90 procent har været mod biler med danske nummerplader. 

Svensk politi har endnu ikke meldt noget konkret ud om mulige mistænkte, men Bornholms borgmester vurderer ud fra mødet, at de svenske myndigheder gør, hvad de kan. 

– Jeg udtalte min fulde tillid til den store indsats politiet gør for at opklare forbrydelserne. Vi vil i forbindelse med de forfærdende hændelser melde ud i enighed. Jeg vil løbende blive informeret af Ewa-Gun Westford om udviklingen i opklaringsarbejdet, siger Thomas Thors i sin pressemeddelelse. 

Bred indsats

I pressemeddelelsen oplyser borgmesteren også, at svenskerne fra og med 26. juli håndterer stenkastene, som en særlig regional hændelse, hvilket involverer, at man har bemandet en stabsfunktion - med blandt andet med den offentligt ejet sikkerhedsvirksomhed SOS Alarm som samarbejdspartner – og at man trækker på yderligere politiressourcer fra regionen.

På mødet blev der også snakket om det tidligere udmeldte tiltag med nedsættelsen af en såkaldt gerningsmandsprofilgruppe bestående af erfarne politifolk, psykologer og psykiatere.

– Ud over det bedriver man andet politiarbejde, som er af fortrolig karakter, pointerer Thomas Thors også i pressemeddelelsen.

Det svenske repræsentantskab bestod af länsöverdirektør i Skåne, Ola Melin, Skånes regionsdirektør, Alf Jonsson, Cecilia Svärd, som er 2. viceborgmester i Ystad Kommune, sagsbehandler i beredskabet, Mikael Nyberg samt politiinspektør og pressetalsmand i det skånske politi, Ewa-Gun Westford.

Justitsministeren erklærer også sin tillid

Tillidserklæringen fra Thomas Thors kommer i kølvandet på, at justitsminister Nick Hækkerup (S) i et skriftligt svar til Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup også udtrykker til de svenske myndigheders indsats overfor stenkastene mod danske billister. 

"På samme måde har statsministeren drøftet alvoren af sagen med den svenske statsminister. Udenrigsministeriet har desuden også haft kontakt med svenske myndigheder", skriver Nick Hækkerup til Peter Skaarup.

Justitsministeren gør det klart, at han på baggrund af dialogen med de svenske myndigheder har tiltro til, at de svenske myndigheder tager hver enkelt sag meget alvorligt og sætter markant ind for at efterforske og opklare disse stenkast.

 Flere nyheder