Tatovørlaug om tatovering af vaccinerede: 'Ren sølvpapirshatsnak, at der er problemer'

Tatovørlaug om tatovering af vaccinerede: 'Ren sølvpapirshatsnak, at der er problemer'
At der skulle være specifikke problemer forbundet med at lade sig tatovere, fordi man er vaccineret mod covid-19, har ikke gang på jord, påpeger Dansk Tatovør Laug, som har 88 medlemmer. Arkivfoto: Berit Hvassum
TATOVERINGER | BORNHOLM | ABONNENT | 6. OKT 2021 • 05:30
TATOVERINGER | BORNHOLM | ABONNENT
6. OKT 2021 • 05:30

En tatovør fra Klemensker sagde forleden på tidende.dk, at hun ikke vil tatovere folk, der er vaccineret mod coronavirus, fordi der er risiko for bylder og andre komplikationer. Dansk Tatovør Laug afviser problemet, mens virolog anser det for "et rygte på linje med, at man bliver magnetisk".


– Det er ikke en problemstilling, jeg personligt har hørt om overhovedet.

Sådan siger Janni Roest Sørensen, indtil for nylig næstformand og nuværende sekretær i Dansk Tatovør Laug (DTL), fra Fair Tattoo i indre København.

Hendes kommentar refererer til en artikel tidende.dk bragte forleden, og hvor tatovør Jeanette Ørsted, som har forretningen Tattoo i Klemensker, oplyste, at hun har valgt ikke at tatovere personer, der er vaccineret mod corona.

Det skyldes, at hun har set videoer på nettet, hvor vaccinerede folk tilsyneladende har fået bylder, efter de er blevet tatoveret, og den risiko tør hun ikke tage.

– Jeg har set videoer fra over alt i verden, hvor tatoveringerne går helt amok, når folk er vaccineret. Der er videoer, hvor folk har fået bylder og betændte bobler, så det tør jeg simpelthen ikke, sagde tatovøren fra Klemensker i artiklen.

Men Janni Roest Sørensen fra DTL har altså intet hørt om, at der skulle være større risiko for at opleve specifikke problemer i forbindelse med tatovering, hvis man er vaccineret.

Formanden i DTL, Frank Rosenkilde, er på ferie, men Dorthe Romain fra Skin & Colors Tattoo i Holstebro bakker Janni Roest Sørensen op.

Hun er kasserer i DTL, hvilket hun har været siden 1993, idet hun blandt andet har arbejdet med lovgivningen i forhold til medlemmerne. Hun er født og opvokset på Bornholm, men forlod øen i 1991.

– Der er overhovedet ikke noget hold i, at folk, der er blevet vaccineret, skulle få bylder og så videre, fordi de bliver tatoveret, siger hun.

– Vi samarbejder med og har tæt kontakt til Jørgen Serup fra Bispebjerg Hospital. Han er Danmarks førende hudlæge og har Nordens eneste tatoveringsklinik, og jeg kan roligt konstatere, at vacciner ingen påvirkning har i forhold til tatoveringer.

Sølvpapir ...

Jørgen Serup er professor, dr. med. og overlæge ved Dermatologisk afd. D, "Tatoveringsklinikken", på Bispebjerg Hospital. Klinikken startede sin aktivitet i 2008 som et særligt tilbud til dem, som har fået komplikationer i tatoveringen, og som har behov for specialiseret udredning og behandling.

– Vi kan altid kontakte ham, hvis vi har spørgsmål i forhold til hudproblemer og så videre. Han har jo et dybere indblik i de eventuelle problemer, der kan opstå, siger Dorthe Romain.

Og I har heller ikke fra den kant hørt om specifikke problemer?

– Nej, overhovedet ikke. Vi tatoverer rigtig mange mennesker hele tiden i branchen, og langt de fleste er vaccineret både første og anden gang – og vi ser ingen effekt af det. Det er ren sølvpapirshatsnak det der, siger Dorthe Romain.

Og hvor længe har du selv været tatovør?

– Jeg startede i 1989 og var færdiguddannet i 1992-93.

Og du kalder det sølvpapirshatsnak?

– Ja, det vil jeg vove at påstå.

Nogle vil sige, at det er nedladende at sige sådan?

– Ja, det er også rigtigt. Der er meget, man ikke må sige. Men i øvrigt tager vi stærk afstand fra, at vores medlemmer laver deres egne regler. Vi opfordrer i vores vedtægter til, at de skal følge dansk lovgivning. Og når det kommer til vacciner imod det ene eller det andet, så har de aldrig haft nogen indvirkning på vores arbejde.

Det samme siger Janni Roest Sørensen:

– Jeg har slet ikke hørt om den problematik med bylder og så videre, og i Dansk Tatovør Laug anbefaler vi selvfølgelig alle tatovører at følge sundhedsmyndighedernes anvisninger og anbefalinger, siger hun.

Og i dem står der intet om, at man ikke skal blive tatoveret, hvis man er blevet vaccineret?

– Præcis. Det gør der ikke.

Hvor mange medlemmer har I i Dansk Tatovør Laug?

– Vi har 88. Og jeg tænker, at hvis det, du fortæller mig, havde været et udbredt problem, så havde jeg hørt om det.

Hvordan forholder I jer til vacciner i branchen?

– Vi har ikke en officiel politik i forhold til vacciner, men jeg er selv vaccineret.

Har du indtryk af, om jeres medlemmer har ladet sig vaccinere?

– Jeg har indtryk af, at langt de fleste er blevet vaccineret. Det vil jeg i hvert fald tro, siger Janni Roest Sørensen.

Virologen

Allan Randrup Thomsen er professor i Experimentel Virologi på Institut for International Sundhed, Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet, og i en skriftlig kommentar til problematikken om bylder eller ej ved tatovering af vaccinerede personer oplyser han i en skriftlig kommentar til tidende.dk:

"Jeg har ikke hørt om noget i den stil, og finder det også svært at komme på nogen forklaring, der kunne forklare en sådan sammenhæng. Indtil yderligere dokumentation vil jeg anse det for et rygte på linje med, at man bliver magnetisk med videre".

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra professor Jørgen Serup.