Stort underskud men forbedret likviditet hos Bornholms Tidende

Stort underskud men forbedret likviditet hos Bornholms Tidende
I november 2020 besluttede Bornholms Tidendes bestyrelse at lukke avisens trykkeri på Lillevangsvej i Rønne, således at avisen i fremtiden skal trykkes på Sjælland. Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 26. MAR 2021 • 16:10
Mads Westermann
Journalist
| ABONNENT
26. MAR 2021 • 16:10

ERHVERV

Det var et regnskab, som bar tydeligt præg af coronapandemien, der fredag blev fremlagt på Bornholms Tidende A/S ordinære generalforsamling i Rønne.

Her præsenterede direktør Kim Eland aktionærerne for et regnskab, som efter skat udviste et underskud på 15,7 millioner kroner. Året før landede virksomheden et resultat på minus 1,4 millioner.

Regnskabet er dog ikke helt så slemt, som tallene umiddelbart antyder, for nærlæser man regnskabet, fremgår det, at selskabets driftsresultat for 2020 udviser et underskud på 3,8 millioner kroner.

Det er cirka en million kroner bedre end det revurderede budget, der blev lagt i marts måned 2020, hvor selskabet tvunget af coronanedlukningerne budgetterede med et driftsunderskud på 4,8 millioner kroner.

Nedskrivninger på trykkeri

Når resultatet efter skat alligevel udviser et minus på 15,7 millioner kroner, skyldes det, at det har været nødvendigt at foretage tekniske nedskrivninger på avisens trykkeri.

I november 2020 besluttede selskabets bestyrelse at lukke avisens trykkeri på Lillevangsvej i Rønne, således at avisen i fremtiden skal trykkes på Sjælland.

Da trykmaskinerne på Lillevangsvej i 2003 blev indviet af Prins Henrik var det forventningen, at der skulle trykkes længere end til 2020.

Derfor var afskrivningstakten for maskinerne i selskabets regnskab langsommere end det reelle værditab, der skulle realiseres, hvis man skulle sælge maskinerne.

Nu er maskinerne sat til salg, og differencen mellem den afskrevne værdi og maskinernes forventede salgspris er medtaget i regnskabet som tekniske nedskrivninger.

Derfor den store difference mellem driftsresultatet og resultatet efter skat.

Forbedret likviditet

Lukningen af trykkeriet og salget af bygningerne på Lillevangsvej var et led i bestræbelser på at reducere avisens omkostninger, uden at det gik ud over kvaliteten af avisen, og det har samtidig haft den positive sideeffekt, at det har forbedret selskabets likviditet.

Bygningerne på Lillevangsvej er blevet solgt, og det har forbedret selskabets likviditet med cirka 9,5 millioner kroner, kan man læse i regnskabet.

Fra en likvid beholdning i 2019 på cirka 15.000 kroner, udviser regnskabet ved udgangen af 2020 nu en likvid beholdning på godt 9,5 millioner kroner.

Til gengæld viser regnskabet så også, at de materielle anlægsaktiver, som er bygninger, maskiner og inventar, er reduceret fra godt 33 millioner kroner i 2019 til cirka 9,6 millioner kroner i 2020. Egenkapitalen udgør herefter 8,6 millioner kroner.

Optimistisk bestyrelsesformand

I sin beretning på selskabets generalforsamling udtrykte bestyrelsesformand Peter Brandt Koefoed langt fra tilfredshed med resultatet, men han var samtidig optimistisk i forhold til resultatet for 2021.

– Med de tiltag, der er foretaget i 2020, ser budgettet for 2021 fornuftigt ud, sagde han på generalforsamlingen.

Han udtrykte samtidig anerkendelse og tilfredshed med, at Bornholms Tidende, som en af kun to dagblade i Danmark, har været i stand til, for andet år i træk, at fastholde avisens læsertal.

– Det bevidner hvilken stor rolle, Bornholms Tidende har for Bornholm, sagde Peter Brandt Koefoed, inden han sluttede sin beretning med at udtrykke tillid til, at god og dygtig journalistik, loyale annoncører og dygtige medarbejdere er den kombination, der gør, at Bornholms Tidende fremover kan drives rentabelt.