Storrådhus på Snorrebakken bliver nu kaldt Knudsker Rådhus

Storrådhus på Snorrebakken bliver nu kaldt Knudsker Rådhus
UCC's tidligere bygning på Snorrebakken udenfor Rønne, der er udset til at samle en større del af kommunens administration, går nu officielt under navnet "Knudsker Rådhus". Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 19. APR 2021 • 11:34
Jakob Marschner
Journalist
| ABONNENT
19. APR 2021 • 11:34

RÅDHUS

UCC's tidligere bygning på Snorrebakken udenfor Rønne, der er udset til at samle en større del af kommunens administration, går nu officielt under navnet "Knudsker Rådhus".

Bornholms Tidende er blevet inviteret til at overvære første del af en intern workshop for kommunale medarbejdere, der finder sted i dag. Her vil arkitekttegnede modeller af den sandsynligvis kommende rådhusbygning blandt andet blive vist frem. I invitationen kalder kommunen stedet "Knudsker Rådhus".

"I forbindelse med afvikling af en medarbejder-workshop i projektet Knudsker Rådhus vil vi gerne invitere jer med til et kig ind i processen", hedder det i invitationen.

I kommunalbestyrelsen er det økonomiudvalget, der følger Snorrebakken-projektet. Blandt tre kontaktede medlemmer fortæller gruppeformand Søren Schow (V) som den eneste, at han har hørt betegnelsen "Knudsker Rådhus" brugt før.

– Ja, det har jeg faktisk. Vi kalder jo stedet for Snorrebakken, men det er jo bare en vej, der fører derop til, siger han.

– Jeg tror, at det er den arbejdstitel, som kommunens rådgivere har givet projektet. Det er også den betegnelse, som kommunaldirektøren har brugt over for mig, når jeg har sagt "Snorrebakken". Så har han sagt "Aha, du tænker på Knudsker Rådhus?".

– Jeg har ikke skænket det så mange tanker, men jeg tror, at det kunne handle om, at man gerne vil væk fra Snorrebakken-navnet. Men det bliver jo altså et rådhus for hele Bornholm, ikke kun for Rønne eller Nexø eller Aakirkeby, siger Sørern Schow.

Synes du, at det skal ende med at hedde Knudsker Rådhus?

– Det har vi sådan set ikke haft nogen overvejelser omkring. Det ved jeg simpelthen ikke. Der er sådan set ikke noget i vejen med navnet Knudsker Rådhus, men det måtte måske godt hedde noget, der har at gøre med hele Bornholm.

Tror du, at projektet var blevet kaldt "Rønne Rådhus", hvis det havde ligget halvanden kilometer længere mod vest og nede ad bakken?

– Nej, det tror jeg ikke. I første omgang tror jeg, at man vil væk fra navnet Snorrebakken, siger Søren Schow.

EL: Hus forbi

Heller ikke viceborgmester og medlem af økonomiudvalget Morten Riis (EL) har før hørt betegnelsen "Knudsker Rådhus" blive brugt om projektet på Snorrebakken.

– Nej, det har jeg ikke. Indtil videre har vi bare kaldt det "Snorrebakken". Men hvis planen nu også er at lukke rådhusene i Nexø og Tejn, ville jeg måske vælge et navn, der refererede til hele Bornholm, siger han.

– Nu er det ikke et projekt, som vi føler det store ejerskab til. Men får man ind i tankerne hos dem, der ønsker en samling på Snorrebakken, burde navnet signalere noget, der refererer til hele Bornholm. Jeg ved ikke, om man prøver at signalere, at man rykker ud af Rønne, men i så fald bliver det jo lidt komisk.

Som Søren Schow kan også Morten Riis godt forestille sig, at navnet "Knudsker Rådhus" er opstået, fordi navnet "Snorrebakken" har fået en uheldig klang.

– Alle refererer til den bygning som "Snorrebakken". Men Snorrebakken er jo forbundet med nogle ting, som man gerne vil væk fra. Man kan ikke komme udenom, at der har været en rigtig dum sag. Men den sag går jo bare ikke væk af, at man kalder projektet noget andet, siger Morten Riis, der heller ikke finder et navns som "Bornholms Rådhus" alt for godt.

– "Bornholms Rådhus" ville heller ikke være en korrekt betegnelse, for vi har jo stadig også de andre rådhuse, siger han.

SF: Indhold vigtigst

Modsat med gruppeformand Leif Olsen (SF). Han tror, at betgenelsen "Knudsker Rådhus" er opstået mere tilfældigt, end Morten Riis og Søren Schow tror.

– Hvis jeg skal være helt ærlig, tror jeg ikke, at der ligger nogen dybere overvejelser bag. Jeg tror bare, at kommunens rådgivere har set, at det ligger i Knudsker, siger han.

– Jeg synes ikke umiddelbart, at det er et specielt godt navn, tilføjer Leif Olsen, der godt kunne tilslutte sig nvnet "Bornholms Rådhus".

– Det lyder da meget fornuftigt, bortset fra at vi jo også stadig bruger de gamle rådhuse. Hvis man tænker i et navn som "Bornholms Rådhus", bliver det jo heller ikke sådan, at alle vores kontorer kommer til at ligge der, siger han.

– På den anden side vil det jo blive det største rådhus, hvis det lykkes på Snorrebakken. Og "Bornholms Rådhus" lyder da meget fornuftigt.

Bør det efter din mening være politikere eller embedsfolk, der skal afgøre hvad et rådhus på Snorrebakken skal hedde?

– I sidste ende er det vel en politisk beslutning. Men det, der interesserer mig omkring et rådhus er mest det, der foregår inde i det, siger han.

DF: Vi halter efter igen

Hos Dansk Folkeparti undrer medlem af kommunalbestyrelsen René Danielsson sig.

– Jeg kunne forestille mig, at det er kommunens konsulenter, der er kommet på det. Jeg har i hvert fald ikke hørt nogen i kommunen bruge betegnelsen. Men jeg ved ikke, hvor det navn kommer fra, siger han.

– Det spiller lidt ind i den tendens, der har været i de sidste 3-4 år: At man handler, og så må politikerne følge efter. Jeg synes det er mærkeligt, at medlemmer af økonomiudvalget heller ikke har hørt det navn. Det er jo dem, der følger processen. Så er vi tilsyneladende allerede der, hvor det er kørt lidt af sporet.

– Det lyder ikke synderligt inkluderende og samlende for hele Bornholm. Jeg ved ikke, hvad man ellers skulle have kaldt det. Men når man siger Knudsker, forbinder jeg det med en fodboldklub.

Også René Danielsson mener, at det må være op til kommunalpolitikerne at beslutte, hvad et storrådhus på Snorrebakken skal hedde.

– Det må vel være en politisk beslutning ud fra en tanke om, at det også er os, der skal afgøre hvad omfanget skal være af det deroppe, siger han.