Statsministeren fra hovedscenen: 'Det er en ny begyndelse'
Statsminister Mette Frederiksen åbnede kort efter klokken 9 årets folkemøde i Allinge. Foto: Berit Hvassum

| GRATIS
17. JUN 2021 • 09:39
Af: Marie Hofman

Statsministeren fra hovedscenen: 'Det er en ny begyndelse'

FOLKEMØDET

– I skal ikke holde jer tilbage. I skal endelig bare klappe, for hold op, hvor har vi glædet os til at se jer,

Sådan lød det veloplagt fra konferencier Janni Petersen, der sammen med medvært Anders Breinholdt kunne åbne op for dette års Folkemødet 2021 torsdag morgen. I høj sol – og til et noget mere beskedent coronatilpasset publikum – var stemningen dog på høj foran hovedscenen, der i år er udstyret med glaspanorama på bagvæggen med havblik mød Østersøen.


Konferencier Janni Petersen og medvært Anders Breinholdt åbnede hovedscenen torsdag morgen. Foto: Berit Hvassum

– Prøv lige at se en udsigt, lød det under bifald fra værtsparret, der indledte Folkemødets åbning ovenpå et års pause med en sjov tour de force gennem folkemødeminder de seneste ti år. Her lød der blandt også en videohyldest til tidligere borgmester Winni Grosbølls mange åbningstaler, mens hun klappede med fra publikum. Dernæst trådte Vibe Klarup, formand for Foreningen Folkemødet, ind på scenen med sin glædelige velkomst til dette års demokratifestival.

– Et år med corona og isolation har sat sine spor på den demokratiske samtale. Derfor har vi glædet os til at byde velkommen tilbage. Folkemødet er vores fælles mulighed for at træne den demokratiske muskel. Til at lytte, debattere og måske skændes lidt – men forhåbentlig også opleve det helt særlige folkemødeøjeblik, hvor verden står en smule stille og man føler, at man bliver en smule klogere, sagde formanden.


Tidligere borgmester Winni Grosbøll fulgte åbningen af Folkemødet – denne gang som tilskuer. Foto: Berit Hvassum

Solen skinner, det lysner

Med de ord var banen kridtet op til, at den mest ventede åbningsgæst, nemlig statsminister Mette Frederiksen (S indtog scenen. Og ganske i tråd med bagtæppet, der vidste klart havblik over Østersøen indledte hun sin velkomst;

– Bornholm, blå himmel, bølgebrus. Hvor er det fantastisk dejligt at være tilbage. Det her er en ny begyndelse. For folkemødet. For samværet mellem os. Og for kulturlivet. Derfor kunne temaet for årets folkemøde (Ideernes Folkemøde red.) sådan set ikke være mere velvagt, for hvordan bevæger vi vores samfund fra dvale til drivkraft? lød det fra statsministeren.

Hun rettede derfor også et par særligt opmuntrende ord til publikum på status på pandemien.

– Vi er heldigvis allerede på vej. Danmark er næsten hel genåbnet, vi har smidt mundbindet, mange flere kan nu samles til kulturarrangementer, solen skinner, det lysner, sagde Mette Frederiksen.

Særligt brug for Folkemødet

I den forlængelse lød også en særlig tak til alle de aktører i kunst- og kulturlivet der har fundet kreative løsninger i et pandemiår. Herunder også til alle de frivillige og aktører bag Folkemødet, der i det seneste år har måtte tænke i kreative baner for at få en demokratifestival på benene i en coronatid. For der er ekstra meget brug for lige præcis et Folkemødet efter en krise som denne, understregede Mette Frederiksen.

– Et land er ikke kun bygget på sten, men endnu mere ånden og tankerne og de fælles refleksioner. Det er altid sådan i en krise, at der har vi særlig brug for kunst, kultur og åndslivet. Vi har behov for det levende ord igen, en rigtig samtale ansigt til ansigt, hvor meninger kan brydes, uenigheder opstå, men måske endnu vigtigere – en fælles forståelse af hinanden. Og hvis der er noget Folkemødet kan, så er det muligheden for at møde mennesker, der er anderledes end os selv, sagde Mette Frederiksen. 

 

 Rubrikannoncer

Med flere tusinde besøgende hver dag, vil din rubrikannonce her være et godt sted at få dit budskab ud.


Indryk rubrikannonce

Flere nyheder