Af stor interesse er også de mange hilsner fra de sovjetiske officerer på Bornholm i 1945-46. Her er det særlig general Jakusjov, der skiller sig ud med personlige hilsner ikke blot til amtmanden, men også til datteren Regitze og resten af familien, som han lærte godt at kende gennem de 11 måneder på Bornholm.

– Vi ser eksempelvis, hvordan champagne og cognac gradvis udskiftes med dansk kirsebærvin i krigsårene, hvor det ikke var let at få fat i de dyre udenlandske dråber, fortæller museumsinspektør Jakob Seerup. Foto: Jacob Jepsen
Selskabsbogen
Den tilhørende "Selskabsbog" er en meget praktisk bog, som formentlig er ført af husbestyrerinden. Her står på venstresiden, hvem der er var inviteret til middag, og hvem der eventuelt havde meldt afbud, og på højresiden er altid bordplanen og menuen.
Det er et meget fint barometer over Bornholms finere borgerskab, ligesom det også giver et indtryk af datidens middagskultur.
– Vi ser eksempelvis, hvordan champagne og cognac gradvis udskiftes med dansk kirsebærvin i krigsårene, hvor det ikke var let at få fat i de dyre udenlandske dråber, fortæller han.
– Og i virkeligheden burde man sætte sig ned og skrive noget mere udførligt om den, for man ville kunne uddrage noget mere end en overfladisk opremsning af, hvem der har været forbi. Der ligger helt sikker nogle væsentlige konklusioner, der kan uddrages, siger Jakob Seerup.
Er det noget, du vil gøre på et tidspunkt?
– Ja, hvis jeg kan finde stunder til det, siger Jakob Seerup, som dog lige nu er i færd med at forfatte en artikel til et internationalt tidsskrift om russertiden på Bornholm.
– Der er ikke skrevet særlig meget på engelsk, så folk raver lidt i blinde, men der skal den her kilde da også helt sikkert nævnes, siger han.