Skoler får større frihed til at fastsætte forældrebetaling

Skoler får større frihed til at fastsætte forældrebetaling
Linda Kofoed Persson begrundede sit synspunkt med, at skolebestyrelserne risikerer at glemme de svagere familier. Foto: Berit Hvassum
SKOLE | BORNHOLM | ABONNENT | 24. SEP 2021 • 11:30
Jakob Nørmark
Journalist
SKOLE | BORNHOLM | ABONNENT
24. SEP 2021 • 11:30

De blå partier var imod at overlade det til skolebestyrelserne at beslutte, hvor meget forældre skal betale til skoleture.


Skolebestyrelserne får fremover ansvaret for at beslutte, om forældre skal betale en del af udgifterne, når deres børn skal på lejrskole eller ekskursioner.

Det besluttede et flertal i kommunalbestyrelsen torsdag. Hidtil har det været en poitisk opgave at fastsætte forældrebetalingen til forplejning og andre udgifter ved skoleture. Praksis er i dag, at skolerne opkræver 75 kroner per dag, da det anslås at svare til familiernes sparede hjemmeforbrug.

De nye regler indebærer, at skolebestyrelser kan fastsætte en maksimal opkrævning, hvorefter skolens personale kan afgøre, hvad beløbet skal være i forbindelse med hver begivenhed.

Ændringen sker ifølge kommunens forvaltning "af hensyn til smidigheden i den daglige drift på folkeskolerne".

Lejrture og ekskursioner betragtes som en del af undervisningen, og skolen skal derfor dække alle nødvendige udgifter som eksempelvis transport, ophold og entré. De nye muligheder for Skolebestyrelsen vedrører derfor kun mad og drikke samt udgifter, som hverken kommune eller skole er forpligtet til at afholde, og som eleverne/forældrene kan spare op til på forhånd.

"Skolen vil imidlertid ikke kunne kræve, at de enkelte forældre betaler et bestemt beløb," understreger kommunens administration.

Dansk Folkeparti, Venstre og Bornholmerlisten ønskede ikke at uddelegere kompetencen til skolebestyrelserne. Linda Kofoed Persson begrundede sit synspunkt med, at skolebestyrelserne risikerer at glemme de svagere familier.

– I langt de fleste forældreråd sidder ressourcestærke forældre, fordi de har et overskud. Derfor synes jeg faktisk, at det er vigtigt, at vi som den ansvarlige kommunalbestyrelse holder hånd i hanke med, at der ikke bliver besluttet noget, hvor alle forældre ikke kan være med, sagde DF's borgmesterkandidat.

Denne bekymring delte flertallet bestående af Enhedslisten, Socialdemokratiet og Kristendemokraterne ikke.

– Jeg har fuld tillid til, at skolebestyrelserne er mindst lige så dygtige, som vi er i dette rum, sagde Erik Lund Hansen (S).