SF og DF: Dams Gård-projektet er dødt

SF og DF: Dams Gård-projektet er dødt
– Desværre ser jeg det som det mest sandsynlige udfald, at vi kommer til at sætte Dams Gård til salg. Og dermed er der ikke noget projekt i midtbyen længere, siger Leif Olsen fra SF. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
BYUDVIKLING | RØNNE | ABONNENT | 9. SEP 2021 • 17:30
Jakob Nørmark
Journalist
BYUDVIKLING | RØNNE | ABONNENT
9. SEP 2021 • 17:30

Leif Olsen og René Danielsson mener, at Socialdemokratiet og Venstres budgetaftale betyder, at de ambitiøste planer for et nyt kulturhus kan begraves, og at bygningerne sandsynligvis vil blive solgt


Mange metaforer kan beskrive Socialdemokratiet og Venstres aftale om at udskyde Dams Gård-projektet i to år uden at lægge sig fast på, hvilket scenarie der skal arbejdes videre med. Det kan være "sendt til hjørnespark", "lagt i syltekrukken" eller "på is". Når SF's Leif Olsen skal betegne konsekvenserne af den politiske aftale, er han mere kategorisk.

– Jeg må tilstå, at jeg ser det som en begravelse af det her projekt, siger Leif Olsen.

– Når kommunalbestyrelsens to største partier viser, at de ikke vil, så bliver det ikke til noget. Det er utroligt ærgerligt, for jeg tror ikke, man får den her chance igen. Og nu tror jeg ikke, at der kommer til at ske noget specielt i Rønne midtby de næste 5-10-15 år.

Det samme resultat når René Danielsson (DF) frem til, når han analyserer beslutningen om ikke at træffe nogen beslutninger.

– Jeg må indrømme, at jeg overhovedet ikke tror på Dams Gård længere.

Leif Olsen vurderer, at Dams Gård-projektet er dødt. Hvad mener du?

– Det er det. Hvis man kan finde penge til det efter de udmeldinger, man er kommet med, synes jeg helt seriøst, at man taler med to tunger, siger René Danielsson.

Tanker om salg med profit

Han fortæller, at Dansk Folkeparti op til budgetforhandlingerne overvejede, om de skulle støtte Venstres forslag om at sælge Dams Gård, da nogle vurderer, at Dams Gård er steget i værdi, siden regionskommunen købte det tidligere hotel og HF/VUC-center af Campus Bornholm for 3,7 millioner kroner i 2018. I Venstres budgetudspil anslås det, at et salg ville kunne indbringe kommunen syv millioner kroner.

Et salg er nu det mest ønskelige udfald, mener René Danielsson.

– Jeg har virkelig svært ved at se, vi skal kunne få enderne til at mødes. I min optik vil den bedste løsning være at afhænde det for at skaffe fri kapital til at eksekvere noget andet, siger han.

Hans parti har været tilhænger af foreningshus-udgaven af byens hus-projektet, hvor Dams Gård kun vil være åbent for offentligheden, når den enkelte borger er tilmeldt eller har købt adgang til et undervisningstilbud, arrangementer og foreningsaktiviteter. I de andre udgaver skulle Dams Gård være et kulturhus, der var åbent for alle borgerne, der med en café eller biblioteket som trækplaster skulle have flere gode grunde til at søge mod midtbyen. Denne version af projektet strider ifølge Dansk Folkeparti mod det oprindelige formål med købet.

– Dams Gård blev alt muligt andet på rekordtid, og det er blevet givet ud til alle mulige, der havde en interesse i det, siger René Danielsson.

I hvilken retning skal byudviklingen i Rønne nu gå?

– Det har jeg svært ved at svare på på stående fod. Det er et projekt, der peger så mange år ud i fremtiden og – undskyld mig – er så pissedyrt, siger han.

Leif Olsen vil foreslå sine partifæller, at alle kræfter nu sættes ind på at forny Nørrekås Lystbådehavn og skabe bedre forbindelser til centrum, da han har opgivet troen på alle projekter omkring Store Torv.

– Desværre ser jeg det som det mest sandsynlige udfald, at vi kommer til at sætte Dams Gård til salg. Og dermed er der ikke noget projekt i midtbyen længere, siger han.

Du mener heller ikke, at man kommer til at renovere Store Torv og gøre torvet fredeligt ved at lave et gadegennembrud og føre trafikken bagom?

– Nej, for Dams Gård skulle gerne trække flere mennesker ned i midtbyen. Og hvis der ikke er noget til at trække flere mennesker ned i midtbyen, er der ingen grund til at lave det andet. Min indstilling til mit parti er, at vi nu må se, hvad vi kan lave nede på Nørrekås for at gøre det område attraktivt. Det er beløb i andre størrelsesforhold, vi taler om dernede, så der kan vi måske over nogle år gøre noget.

Nogle vil måske tænke, at der godt nok er brugt meget tid på brugerinddragelse og møder og mange penge på konsulenter, hvis man ender med at sælge Dams Gård.

– Det tænker jeg da også, men der er ikke så meget at gøre ved det. Det er derfor, det er så ærgerligt. Man har satset på det her – eller nogen har i hvert fald. Og så lader man være.